Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
czwartek, 31 stycznia 2013
Mozzarella z salsą z pomidorów i oliwek

Jeśli nie chcecie wieczorem jadać ciężkiej kolacji polecam taką oto przekąskę. Głód załagodzi a żołądka zbytnio nie obciąży. Lekko, smacznie i przyjemnie.

Źródło: Kuchnia

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 6 łyżek oliwy
  • 12 czarnych oliwek
  • garść liści natki
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sól, pieprz
  • 2 mozzarelle (po 100 g)

Pomidory przekroić i usunąć pestki. Miąższ posiekać w drobną kostkę. Dodać pokrojone oliwki, natkę, kapary, czosnek oraz cebulę. Wymieszać wszystko z oliwą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na pół godziny.Ser pokroić w plasterki i ułożyć na talerzu. Na wierzchu rozłożyć salsę.

Smacznego:)

wtorek, 29 stycznia 2013
Jajka faszerowane szpinakiem

Miłośnikom szpinaku polecam ciekawą przystawkę na karnawałowe (i nie tylko) spotkania z przyjaciółmi. Jajka wzbudzają ciekawość ponieważ zielony farsz przyciąga  wzrok i wywołuje wzmożoną pracę ślinianek. Jeśli tylko lubicie szpinak zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

  • 7 jajek
  • 10 dag szpinaku (może być mrożony i można dodać go więcej)
  • olej + łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • ew. łyżka majonezu

Jajka ugotować na twardo. Szpinak usmażyć na oleju i maśle, dodać czosnek , smażyć chwilę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka obrać, przekroić na pół, żółtka wydrążyć i dodać do szpinaku. Szpinak wymieszać dokładnie z żółtkami aby powstała gładka masa. Można dodać łyżkę majonezu ale nie jest to konieczne. Przyprawić solą i pieprzem.  Nadziewać połówki jajek i układać na półmisku.

Smacznego:)

poniedziałek, 28 stycznia 2013
Keks waniliowy

Na święta Bożego Narodzenia zrobiłam tak duży zapas bakalii,  że jeszcze do tej pory je mam. Dlatego postanowiłam zrobić z nich użytek i wykorzystać je do keksu. Nigdy nie było to moje ulubione ciasto bo zawsze kojarzyło mi się z dużą ilością proszku do pieczenia no i oczywiście z tym, że jest suche. Mój keks, dzięki dodatkowi ekstraktu z wanilii wspaniale pachnie i na pewno nie wyczujecie w nim proszku do pieczenia. Nie wiem też czy był suchy bo zniknął prawie cały jeszcze ciepły więc nie miał czasu się zeschnąć.

Składniki:

  • kostka masła
  • 4 jajka
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g ulubionych bakalii
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego
  • skórka z cytryny

Masło utrzeć  a cukrem na gładką masę. Dodawać po  jednym jajku i dalej ucierać. Masło i jajka muszą być w pokojowej temperaturze.  Do masła przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać. Dodać bakalie obtoczone wcześniej w mące oraz skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki keksówki. Wstawić do nagrzanego piekarnika  i piec około 40-50  min, do suchego patyczka.

Smacznego:)

niedziela, 27 stycznia 2013
Ciepła jarzynka z cukinii i pomidorów

Jako dodatek do obiadu często występuje u mnie obok surówki jarzynka na ciepło. Taką jak dzisiaj najlepiej zrobić latem, kiedy pomidory smakują słońcem ale zrobiona w taki mroźny dzień jak dzisiaj też ma swój urok bo przywodzi na myśl właśnie lato.

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 1 duży pomidor
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • łyżka octu balsamicznego
  • tymianek
  • łyżka oleju

Pomidora naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry.  Pokroić. Cebulę pokroić w krążki i wrzucić na rozgrzany olej. Chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojoną cukinię i dusić kilka minut. Dodać pomidory, tymianek, sól, pieprz, ocet i cukier. Dusić aż powstały płyn wyparuje a wszystkie warzywa są miękkie ale cukinia nie powinna być rozciapana.

Smacznego:)

piątek, 25 stycznia 2013
Sałatka z grilowanym bakłażanem

Miałam ochotę na coś lekkiego a że akurat  w lodówce był bakłażan postanowiłam zrobić z niego sałatkę. Garść sałaty, kilka pomidorków, kawałek sera pleśniowego  i miodowy sos vinegret - tylko tyle potrzeba mi było do szczęścia. Czasami jestem bardzo mało wymagająca:)

Składniki:

  • garść rukoli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 krążek sera camembert
  • kilka czarnych oliwek
  • pół małego bakłażana
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Bakłażana posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć z nadmiaru wody i ugrilować na patelni. Na talerzu ułożyć garść rukoli, pomidorki koktajlowe, ser pleśniowy pokrojony w małe kawałki, paski bakłażana, oraz krążki oliwek. Całość polać sosem powstałym z wymieszania octu, oliwy oraz miodu. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Podawać od razu.

Smacznego:)

środa, 23 stycznia 2013
Polędwiczki w sosie winno-cebulowym

Dzisiaj proponuję kolejny pyszny przepis na słodką polędwiczkę. Tym razem będzie to polędwiczka nadziewana fantastycznym farszem z mięsa, płatków owsianych i musztardy. Do tego sos cebulowy na winie. Obiad palce lizać.

Źródło

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka gruboziarnistej musztardy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku

Z polędwiczek odciąć końcówki, zmielić. Płatki namoczyć w gorącej wodzie. Odstawić aby wystygły. Polędwiczki rozciąć z boku wzdłuż i rozłożyć równy płat mięsa. Delikatnie rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Z namoczonych i odsączonych płatków, zmielonych końcówek, musztardy, zielonej pietruszki oraz łyżki oliwy przygotować farsz. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozłożyć farsz na mięsie, zrolować i spiąć wykałaczkami.

Na rozgrzanym na patelni tłuszczu obsmażyć rolady z każdej strony. Następnie obłożyć pokrojoną cebulą oraz czosnkiem i wlać wino. Przykryć i dusić 25 min. Po tym czasie polędwiczki wyjąć a sos dokładnie zmiksować. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego:)

wtorek, 22 stycznia 2013
Kruche ciastka waniliowe z makiem

Dzisiaj polecam Waszej uwadze pyszne, kruche ciasteczka z makiem o smaku waniliowym. Wiem, że niektórzy nie przepadają za makiem, ja sama też niekoniecznie ale muszę przyznać że w tych ciasteczkach w ogóle mi nie przeszkadzał. Ciastka są przepyszne, pachną niesamowicie i błyskawicznie znikają.

Źródło: Stary zeszyt

Składniki:

  • 120 g masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego (według starego zeszytu był to cukier waniliowy)
  • 3 łyżki maku

Z masła i mąki zrobić kruszonkę, dodać mak i ekstrakt waniliowy. Zagnieść gładkie ciasto. Włożyć je na godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wycinać ciastka foremką o dowolnym kształcie. Układać ciastka na wysmarowanej blaszce i wkładać do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 10 min. (zależy od grubości) Po wystudzeniu posypać ciastka cukrem pudrem.

Smacznego:)

Tagi: mak wanilia
21:10, wiosenka27 , Ciasteczka
Link Komentarze (20) »
poniedziałek, 21 stycznia 2013
Zupa brokułowo-serowa

Na taki zimny dzień jak dzisiaj polecam pyszną, rozgrzewającą zupę z brokułów oraz sera.Chociaż już znalazłam swoją idealną zupę brokułową i nie szukałam kolejnej to kiedy zobaczyłam ten przepis i wyobraziłam sobie ten smak w połączeniu z serem wiedziałam, że nam posmakuje. Sam brokuł jest dość mdły więc trzeba czymś zupę podkreślić i tutaj doskonale tę rolę spełnia  ser.

Źródło + moje zmiany

Składniki:

  • 2 łyżki niesolonego masła
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 brokuł
  • 10 dag startego sera cheddar
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 szklanki mleka
  • sól, pieprz

Rozpuścić masło w garnku. Dodać cebulę i smażyć 3 minuty. Wlać mleko i bulion, dodać różyczki brokuła. Przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować około 15 min. Zupę zestawić z ognia, zmiksować blenderem. Dodać ser i jeszcze trzymać na małym ogniu ok. 5 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać bardzo gorącą.

Smacznego:)

Tagi: brokuły ser
16:12, wiosenka27 , Zupy
Link Komentarze (10) »
niedziela, 20 stycznia 2013
Wafelki espresso

Od pewnego czasu mam fazę na kawowe smaki. W związku z tym postanowiłam przerobić stary przepis na ulubione wafle z mlekiem w proszku i zamiast kakao dodałam kawę instant. Wafle wyszły w smaku dokładnie takie jak sobie wyobrażałam i na chwilę zaspokoiły moją potrzebę kawową.

Składniki:

  • 1 margaryna
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • ok. 3 łyżek kawy rozpuszczalnej instant
  • wafle, ok. 5 sztuk

Margarynę z cukrem, mlekiem i kawą zagotować w rondelku. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, można to zrobić mikserem. Jeżeli masa jest za rzadka można dodać trochę więcej mleka w proszku ale im masa jest zimniejsza tym gęściejsza. Smarować wafle na drobną kratkę.

Smacznego:)

sobota, 19 stycznia 2013
Tortilla z jajecznicą

Dzisiaj będzie przyjemny dzień. Będę odpoczywać. Czyli nie zamknę się jak zwykle w sobotę w kuchni ale zjem powolne  śniadanie, wypiję pyszną kawę potem obejrzę ciekawy film a jak mi się znudzi wezmę jedną z siedmiu książek, które wczoraj przytachałam do domu. To będzie mój pierwszy taki weekend od bardzo dawna. I pomyśleć, że to wszystko zawdzięczam temu, że zepsuł mi się aparat.

Moje leniwe śniadanie to meksykańsko-polskie zestawienie dwóch rzeczy, które uwielbiam. Jajecznica na maśle podana  z tortillą zamiast chleba.

Składniki:

  • 2 jajka
  • łyżeczka masła + łyżeczka oleju
  • sól
  • 2 tortille

Rozgrzać masło z olejem, wbić rozbite jajka, smażyć mieszając. Doprawić do smaku solą. Podawać na tortilli zawiniętej jak naleśniki.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3