Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 31 stycznia 2012
Herbaty Szlachetny smak

Kilka dni temu wyjęłam ze skrzynki  bardzo aromatyczną  przesyłkę. Znajdowały się w niej próbki herbaty i kawy ze sklepu  Szlachetny smak. Już po otworzeniu paczki można było poczuć bardzo przyjemny zapach mieszanki herbacianej.

Od razu po przyjściu do domu zaparzyłam sobie zieloną herbatę Uroki lasu. Jest to bardzo przyjemna w smaku herbatka, aromatyczna, lekko pachnąca owocami leśnymi. Bardzo mi smakowała. Szkoda, że przez monitor nie możecie poczuć tego smaku:)

W zasadzie to samo mogę powiedzieć o drugiej herbacie Power tea. Aromatyczna, delikatna w smaku, przyjemnie muskająca moje podniebienie  o słodkim, bardzo ładnym zapachu. Jeszcze dzisiaj, chociaż herbaty już nie mam ale trzymam w szafce opakowanie po niej, unosi się ten przyjemny aromat.

Kawy parzonej nie pijam zbyt często dlatego z testowaniem tej paczuszki trochę zwlekałam Ale dzisiaj po zaparzeniu tej pysznej,  aromatycznej kawy zastanawiam się czy nie zaopatrzyć się w jej większą ilość. Jest dość mocna, zwlaszcza dla kogoś kto nie pija jej zbyt często ale bardzo mi smakowała.

Przy okazji testowania przysłanych mi próbek przyjrzałam się bliżej ofercie sklepu Szlachetny smak i znalazłam tam więcej ciekawych propozycji. Jako smakoszka i wielbicielka dobrej herbaty czuję że jest to miejsce dla mnie i dlatego szczerze polecam je i Wam:)

Wiosenka27

18:08, wiosenka27 , Recenzje
Link Komentarze (13) »
Gulasz z brokułami

Dania jednogarmkowe cieszą się zazwyczaj wielką popularnością i ja także chętnie po nie sięgam. Powodem, dla którego tak wszyscy je  lubią  jest brak czasu. Ja akurat teraz mam go dużo bo przeciez trwają ferie ale skoro można włożyć wszystkie składniki do garnka i praktycznie obiad gotuje się sam czemu by z tego nie skorzystać. Wtedy  zamiast stania w kuchni mogę relaksować się ciekawą książka lub dobrym filmem. A pyszny obiad i tak mam.

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 30 dag mięsa wieprzowego
  • 1 duża marchew
  • 1 cebula
  • litr bulionu
  • 2-3 ziemniaki
  • sól, pieprz
  • rozmaryn lub inne zioła
  • łyżka oliwy

Brokuła ugotować al dente. Mięso pokroić w kostkę. Obsmażyć go na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Dodać cebulę i marchew, chwilę razem smażyć. Wlać bulion i dusić, aż mięso będzie miękkie. Na 15 minut przed końcem dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na sam koniec dodać ugotowanego brokuła.  Przemieszać i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu.

Smacznego:)

poniedziałek, 30 stycznia 2012
Lazania z mięsem i szpinakiem

Do tej pory najczęściej robiłam lazanię  z mięsem mielonym w sosie pomidorowym albo ze szpinakiem i ricottą w sosie beszamelowym. Ale ostatnio pomyślałam, żeby połączyć obydwie te wersje. Pierwszą warstwę zrobiłam mięsną bo mięso jest cięższe i bałam się, że szpinak go nie uniesie. Całość zalałam sosem besamelowym. Lazania w tej wersji wyszła mi znakomita i smakowała nawet mojej mamie, która jest bardzo wybredna i nie lubi mięsa mielonego w sosie bolońskim.

Składniki:

  • 12 płatów makaronu do lazanii
  • 500 g szpinaku
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • łyżka masła
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • żółty ser

Składniki na sos beszamelowy:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml bulionu
  • 250 ml śmietany (można zastąpić mlekiem)
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz 

Mięso mielone podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem czosnku. Dodać koncentrat pomidorowy i chwilę dusić. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Szpinak udusić na maśle z dodatkiem czosnku. Doprawić solą i pieprzem.

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na reszcie rozgrzanej oliwy. Oprószyć mąką, chwilę smażyć. Następnie wlać bulion i wymieszać. Chwilę gotować. Dodać śmietanę lub mleko, wymieszać. Gotować aż zgęstnieje. Trzeba uważać żeby nie zrobiły się grudki. W tym, celu należy energicznie mieszać  sos, najlepiej trzepaczką.  Doprawić do smaku solą, gałką i pieprzem.

Na kwadratowej blaszce układać płaty lazanii, posmarować sosem beszamelowym, wyłożyć mięso i przykryć kolejną warstwą makaronu. Posmarować sosem, wyłożyć szpinak i ponownie przykryć makaronem. Wylać resztę sosu tak aby makaron był dokladnie nim przykryty. Sosu powinno być trochę więcej gdyż wsiąknie w makaron. 5 minut przed wyjęciem laznii z pieca posypać wierzch startym serem. Trzymać w piekarniku aż się dokładnie rozpuści.

Smacznego:)

niedziela, 29 stycznia 2012
Grzaniec pomarańczowy

Dzisiaj było tak zimno i tak zmarzłam, że po powrocie do domu długo nie mogłam się rozgrzać. Pomógł mi dopiero grzaniec. Oprócz piwa użyłam soku pomarańczowego i świeżych pomarańczy  dzięki czemu czuć było aromat skórki pomarańczowej. Do tego suszona żurawina i goździki. Błyskawicznie zadziałał.

Składniki:

  • 500 ml piwa
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 1 świeża pomarańcza
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2-3 ziarenka kardamonu
  • garść żurawiny
  • kilka goździków

Piwo podgrzać z sokiem i cukrem. Dodać goździki, kardamon, żurawinę. Chwilę pogotować. Przelać do szklanek i podawać natychmiast.

Na zdrowie:)

Torcik jagodowy z kokosową wkładką

Jeśli macie jagody w zamrażalniku zachęcam Was do użycia ich na przykład w takim oto cieście. Biszkopty nasączone Malibu lub innym likierem kokosowym oraz przepyszna  masa jagodowa na bazie serka mascarpone, która smakuje i wygląda jak lody. Ciasto zrobiło furrorę wśród moich gości. W miejscu gdzie łączy się biszkopt z masą powstała niebieska smuga, która na początku mnie denerwowała ale chyba tylko mnie bo wszyscy, którzy jedli to ciasto bardzo je chwalili także za wygląd i tę atramentową linię. 

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru (niepełna)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 2 części.

Składniki na masę:

  • 250 g serka mascarpone
  • 4  łyżki cukru pudru
  • 330 ml śmietany kremówki
  • pół szklanki jagód +2 łyżki cukru

Jagody z cukrem zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Serek rozetrzeć, dodać ubitą śmietanę, miksować aż masa będzie gęsta i sztywna. Porcjami dodawać zmiksowane jagody, żeby masa nie stała się zbyt rzadka. Dodałam około 10 łyżek.

Składniki na nasącz:

  • pół szklanki likieru kokosowego np. Malibu
  • pół szklanki wody
  • łyżka cukru

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Biszkopt nasączyć, posmarować 3/4 masy, dokładnie rozprowadzić. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć, posmarować pozostałą częścią masy. Wierzch posypać obficie wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego:) 

sobota, 28 stycznia 2012
Drink ufoludka

Chyba nie trzeba wyjaśniać nazwy? Kolor mi średnio przypada do gustu bo zawsze kojarzy mi się płyn do mycia naczyń ale przecież to smak jest ważniejszy tak więc na weekend proponuje pysznego drinka. 

 

Składniki:

  • 40 ml wódki
  • 5 ml blue curacao
  • 45 ml soku pomarańczowego
  • 5 ml soku z marakui
  • 5 ml soku z cytryny

Wszystkie składniki włożyć do kieliszka. Dodać kostki lodu. Wymieszać. Dowolnie udekorować.

Na zdrowie:) 

piątek, 27 stycznia 2012
Makaron z masłem i ziołami

Najszybszy i najprostszy sposób na makakron jaki znam to właśnie ten. Królewskie danie to może nie jest ale kiedy wraca się do domu po kolejnym ciężkim dniu bo przecież koniec semestru i nie można wrócić o normalnej porze, taki makaron potrafi uratować życie.

Składniki:

  • 40-50 dag ulubionego  makaronu
  • łyżeczka ulubionych ziół
  • 3-4 łyżki masła
  • sól

Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać makaron, zioła. Wymieszać. Doprawić do smaku solą.

Smacznego:)

czwartek, 26 stycznia 2012
Łosoś cytrynowy

Nie jestem szczególną fanką ryb, ale  wiem, że są zdrowe i należy jej jeść, i dlatego zdarza  mi się od czasu do czasu jakąś przyrządzić. Najczęściej kupuję dorsza ale smakuje mi też tilapia i miruna. Tym razem jednak chciałam  zmierzyć się z łososiem bo ponoć jest to tak popularna i smaczna ryba. Kiedyś próbowałam łososia z grila ale nie chciałam opierać się na tamtym wspomnieniu bo pochodził on z czasów gdy ryby ledwo tolerowałam. Niestety, okazało się, że nie było to błędne wrażenie bo dzisiaj po tak długim czasie, łosoś nadal mi nie smakuje. Byłam tak "napalona" na ten przepis, żę nie docierał do mnie głos rozsądku, że nie będzie mi ta ryba smakowała. Najgorsze jest to, że mam jeszcze 4 kawałki łososia i muszę je jakoś przyrządzić. Sam sos maślano cytrynowy jest wspaniały. Maślany zapach, aromat skórki cytrynowej i świeżych  ziół sprawia, że to danie byłoby naprawdę pyszne. Pod warunkiem jednak że byłaby to inna ryba. Jestem pewna, że tak upieczony np. dorsz smakowałby wspaniale. Oceńcie sami czy lubicie łososia bo jeśli tak to w połączeniu z tym sosem na pewno się nim zachwycicie. Jeśli jednak tak jak ja nie lubicie łososia polecam Wam wypróbować w tym sosie inną rybę. Bo ten sos jest tak dobry, że szkoda go nie spróbować.

Źródło

Składniki:

  • 4 kawałki lub dzwonka łososia (1 kawałek dla 1 osoby)
  • 1/3 kostki masła (ok. 66 g)
  • 1 cytryna
  • koperek
  • natka pietruszki
  • sól
  • czarny pieprz
  • słodka papryka

Łososia umyć i natrzeć słodką papryką.Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Chodzi o to, by było jak najmniejsze, dopasowane do ilości ryby. Na garnku z gotującą się wodą ustawić drugi garnek lub rondel. Rozpuścić w nim masło. Dodać skórkę otartą z  1 cytryny a następnie wyciśnięty z niej sok. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem, po czym dodać po 2 łyżki posiekanego koperku i siekanej natki pietruszki. Masłem ziołowym zalać rybę (dlatego właśnie naczynie powinno być jak najmniejsze,lecz o wyższych ściankach). Łososia piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 15-20 minut.

Smacznego:)

Tagi: cytryny ryby
21:48, wiosenka27 , Ryby
Link Komentarze (7) »
środa, 25 stycznia 2012
Pleśniak

Pleśniak to ciasto znane i lubiane ale tak się jakoś składa, że nie piekę go zbyt często chociaż po ostatnim razie, czuję, że  i u mnie zagości częściej. Kruche ciasto przełożone kwaśnym dżemem i bezą posmakuje każdemu. Poza tym jest proste w wykonaniu i nie może się nie udać.

Źródło

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 4 jajka,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka + 2 łyżki miałkiego cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki kakao,
  • słoik gęstego dżemu (najlepiej kwaskowatego)

Zimne masło posiekać z mąką z proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli i 4 żółtkami. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części i jedną zagnieść z kakao. Uformować 3 kule i zostawić w lodówce na około godzinę.

Białka utrzeć ze szklaną cukru na sztywną pianę. Schłodzone ciasto białe starkować na dno tortownicy i posmarować grubą warstwą dżemu. Kakaową część ciasta starkować na dżem i ułożyć na niej pianę z białek. Na wierzch starkować ostatnią białą część ciasta. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (najlepiej z termoobiegiem, aby ładnie wysuszyć bezę).

Smacznego:)

wtorek, 24 stycznia 2012
Polędwiczka wieprzowa z boczkiem i musztardą

Bardzo smaczny sposób na przygotowanie polędwiczki wieprzowej. Mięso zawija się w plastry boczku posmarowane musztardą, która nadaje mięsu pysznego smaku i najpierw podsmaża a potem zapieka w piekarniku. Mięso podałam z duszoną kapustą, która świetnie pasuje do tego typu  dania.

Źródło: Sól i Pieprz, nr 10/2009

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 2 łyżeczki ziarnistej musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oleju

Polędwiczki umyć, osuszyć, oczyścić z błon, doprawić solą i pieprzem. Po 4 plastry boczku ułożyć na zakładkę i równomiernie posmarować musztardą. Na brzegu plastrów położyć polędwiczkę, założyć plastry na mięso. Rolując je ciasno owinąć boczkiem. Tak samo przygotować drugą polędwiczkę. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso, powoli obsmażyć ze wszystkich stron. Nakryć folią aluminiową, piec w piekarniku w temp.160 stopni ok 20 - 30 minut. 

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5