Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
poniedziałek, 31 stycznia 2011
Sałatka z kurczakiem "Carmen"

W swoim zeszycie z przepisami na sałatki znalazłam notkę pod tytułem Hiszpańska sałatka Grumko i trzy wykrzykniki. To znak, że mam to zrobić natychmiast jak się da. To natychmiast trwało chyba z 1,5 roku ale biorąc pod uwagę ogrom przepisów jakie mam odfajkowane do zrobienia, nie ma  się co dziwić. W sałatce powinny znaleźć się ogromne ilości kurczaka, ja trochę to zmodyfikowałam i dostosowałam do naszych potrzeb. Poza tym wykorzystałam do tej sałatki kurczaka pieczonego na butelce, a raczej to co z niego zostało. Sałatka jest bardzo dobra,  syta więc śmiało może zastąpić obiad w dniu kiedy nie chce się nam gotować. Żaden składnik, a zwłaszcza ryż nie dominuję i to własnie lubię. Przepis podaję za Grumko.

Składniki:

  • 2 kg kurczaka
  • 4 czerwone papryki
  • 1 kg zielonego groszku
  • 12 dag ryżu
  • 1 szklanka oliwy
  • 1 mały słoik majonezu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 5 dag masła, sól, pieprz

 Kurczaka wysmarować masłem i upiec, polewając często tworzącym się sosem (nie solić). Miękkiego ostudzić, obrać ze skóry i kości, a mięso pokroić w kostkę. Oczyścić paprykę, kroić na pół i smażyć na oliwie ok. 5 min. Następnie drobno pokroić. Groszek ugotować, odcedzić i ostudzić. Ryż gotować na sypko. Wymieszać ryż, groszek, kurę, paprykę i majonez z musztardą i estragonem. Całość posolić.

Smacznego:)

niedziela, 30 stycznia 2011
Roladki waflowe z galaretką

Przepis na te roladki wyszperałam na blogu Domowe wypieki i bardzo spodobały mi się z kilku powodów ale głównie dlatego, że zawsze zostaje mi jeden, dwa wafle i nie mam co z nimi zrobić. A tu można wykorzystać i jeszcze w dodatku zrobić coś ładnego i smacznego. Ostatnio miałam niemiłą przygodę z nakładaniem  wilgotnej masy na wafle więc trochę się tutaj też tego obawiałam, jednak okazało się, że niepotrzebnie. Wafle miękną na tyle, żeby można je było zwinąć ale nie rozmakają. Roladki najbardziej są atrakcyjne dla dzieci, galaretka znika pierwsza:)

Składniki:

  • 1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru (można dodać mniej)
  • 1 paczka herbatników holenderskich 
  • 4 wafle (kwadratowe)

Masa:

  • 100 g kokosu + 10 łyżek gorącego mleka
  • 0,5 - 3/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Gdy troszkę ostygnie wylać na talerz  (galaretkę będziemy kroić w  grubsze paski) wyłożony folią spożywczą. Odstawić do stężenia. 100 g kokosu zalać 10 łyżkami gorącego mleka i odstawić do ostygnięcia. 2 szklanki mleka zagotować z 1/2 szklanki cukru pudru. Do gotującego się mleka wsypać pokruszone herbatniki holenderskie. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać. Ciepłą masą smarować 4 andruty kwadratowe, a gdy przestygnie posmarować je masą kokosową: masło utrzeć dokładnie z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać kokos i ucierać, na puszystą  masę. Do talerza z galaretką przykładamy deseczkę, na której będziemy ją kroić. Odwracamy talerz dnem do góry, zdejmujemy talerz oraz folię. Galaretkę kroimy w grubsze paski. Układamy ją na początku każdego wafla i zwijamy w rulonik. Odstawiamy w chłodne miejsce - najlepiej do lodówki na ok. 2 h. Kroimy na małe kawałki - grubości 1,5 -2 cm.

Smacznego!

Zupa śmietnik

Tak nazywam zupę do której wrzucam co tylko przyjdzie mi do głowy. W zależności od tego co lubimy możemy stworzyć własną wersję. U mnie koniecznie z dużą ilością zieleniny, najlepiej koperku. 

Składniki:

  • 3 szkrzydełka drobiowe
  • marchewka
  • cebula
  • kawałek pora
  • 3-4 ziemniaki
  • garść makaronu
  • pół szklanki śmietany
  • koperek
  • sól, pieprz

Do gotującej się wody wrzucić skrzydełka. Dodać  obraną i pokrojoną włoszczyznę. Posolić. Gotować aż mięso będzie prawie miękkie. Dodać ziemniaki, chwilę pogotować i dodać garść makaronu. Gotować aż makaron będzie al dente. Dodać śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać koperkiem.

Smacznego:)

 

sobota, 29 stycznia 2011
Sweet creme

Polecam kolejnego drinka na karnawał. Lekki, kremowy, delikatnie kawowy z odrobiną migdałowego aromatu. Szczerze mówiąc to ja nie przepadam za amaretto a tutaj bardzo mi posmakowało. Przepis ze styczniowego numeru Mojego Gotowania z małymi zmianami.

Składniki:

  • 3 dag wiórków z gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczki miodu lub syropu
  • 20 ml wódki
  • 20 ml kahlua (lub innego likieru kawowego)
  • 10 ml amaretto
  • 10 ml śmietanki

Brzeg kieliszka z szeroką czaszą posmarować miodem lub syropem i zanurzyć w czekoladowych wiórkach. Wódkę, kahluę, amaretto i śmietankę wymieszać w shakerze, przelać do przygotowanego kieliszka.

Na zdrowie:)

Chleb włoski z ziołami

Spodobały mi się propozycje Gospodyni 103 edycji Weekendowej Piekarni, Mirosix. Propozycje były dwie, obie smaczne ale dwóch nie dam rady zrobić ani zjeść więc wybrałam chlebek włoski z ziołami. Skusiła mnie skórka, którą wyobrażałam sobie jako bardzo chrupiącą do tego aromatyczną bo posypaną ziołami, które bardzo lubię. I nie pomyliłam się bo tak właśnie jest. Chleb pięknie wyrastał i nie miałam z nim żadnych problemów.To był dobry wybór.

Składniki:

  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 3 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 szklanki mąki chlebowej
  • 4-5 szklanek mąki pszennej
  • 1/3 szklanki oliwy
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki suszonej pietruszki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Rozpuścić drożdże w wodzie, odstawić na 10 minut. Wymieszać 3 szklanki mąki z solą oraz rozpuszczonymi drożdżami. Wyrobić elastyczne ciasto, dodając stopniowo pozostałe 2-3 szklanki mąki. Ciasto powinno być dosyć luźne. Na posypanej mąką stolnicy wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut. Następnie umieścić ciasto w naoliwionej misce, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 2 kule i ponownie umieścić w naoliwionej misce, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Następnie uformować 2 owalne bochenki chleba, umieścić je na wyłożonej pergaminem blasze (lub łopacie do chleba obsypanej mąką kukurydzianą), odstawić na ok. 30 minut. Jeżeli ktoś posiada kamień do pieczenia należy nagrzać go wcześniej w piekarniku w temp. 250 stopni C. W międzyczasie wymieszać oliwę, zioła, sól oraz czosnek. Naciąć wyrośnięte bochenki i posmarować je połową ziołowej mieszanki. Chleb piec w naparowanym piekarniku w temp. 210 stopni C przez ok. 35 minut. Jeszcze ciepłe bochenki posmarować pozostałą ziołową mieszanką.

Smacznego:)

piątek, 28 stycznia 2011
Omuraisu

W ramach akcji Z widelcem po Azji proponuję dzisiaj śniadanie po japońsku. Akcja ta okazuje się dla mnie trudniejsza niż przewidywałam ponieważ kuchnia azjatycka zawiera wiele składników u mnie w domu niejadalnych lub ledwo tolerowanych. Spotykam mnóstwo ciekawych przepisów ale jeśli w którymś z nich są krewetki, mleko kokosowe (u mnie raczej tylko na słodko), imbir, wodorosty, sos ostrygowy, a większość z nich to ma, muszę je ostro modyfikować. Nie zrażam się jednak i napewno nie jedną azjatycką potrawę jeszcze przygotuję. A dzisiaj wspomniane japońskie śniadanie jednak z zupełnie polskimi składnikami. Jajka, ryż kurczak i pieczarki to przecież coś co używamy każdego dnia. Podobno w Japonii za takim omletem przepadają dzieci. Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej  Kuchnie  Świata, widziałam go także tutaj.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 250g mięsa z piersi kurczaka
  • 250g sypkiego ryżu (2 torebki)
  • 6 pieczarek
  • 1/2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru i drobno posiekanej pietruszki
  • 3 łyżki ketchupu
  • 50g masła
  • 8 jajek
  • 70 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu

Mięso pokroić w kostkę - 1 cm. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Imbir, pietruszkę i czosnek posiekać. Pieczarki i marchew pokroić w kostkę. Ugotować i odstawić do ostygnięcia ryż. Rozpuścić 10 g masła i podsmażyć cebulę. Dodać mięso i marchewkę (dusić 5 minut). Dodać ryż, imbir, czosnek, pietruszkę i ketchup. Posolić i popieprzyć. Wszystko wymieszać i podsmażać jakie następne 5 minut. Zdjąć z ognia i trzymać by było ciepłe. Zmieszać jajka z mlekiem. Dodać odrobinę soli i pieprzu. Na patelni o średnicy 17 cm, na maśle, usmażyć 4  omlety. Omlet nadziewamy ryżem (dajamy sporo nadzienia) i ciasno zwijamy. Polewamy jeszcze ketchupem i serwujemy na ciepło.

Smacznego:)

czwartek, 27 stycznia 2011
Kurczak pieczony na butelce piwa

Postanowiłam wypróbować sposób na pieczenie kurczaka, który jest podobno bardzo stary i powszechnie znany a odświeżyła go Magda Gessler, w programie Kuchenne rewolucje, ratując jedną z upadających restauracji. Faktycznie jest to przepis bardzo prosty i prawie bez wysiłku, wystarczy jedynie odpowiednio wcześnie sobie zaplanować, żeby natrzeć kurczaka przyprawami i wstawić go do lodówki. Na drugi dzień wystarczy go wyjąć, nadziać na butelkę i wstawić do pieca oraz od czasu do czasu polać piwem. I to wszystko, wychodzi rewelacyjne mięsko, cały tłuszcz wycieka i kurczak się w nim nie kąpie. Przyznam szczerze że ja nie przepadam za kurczakiem pieczonym w całości bo zawsze mam problem z pokrojeniem i tutaj było tak samo. Łatwiej było tego kurczaka przyrządzić niż potem pokroić:)

Składniki:

  • kurczak
  • butelka piwa 
  • dowolne przyprawy  (sól, pieprz, czerwona papryka, tymianek)
  • olej 

Natrzeć olejem i przyprawami kurczaka i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia  włożyć butelkę z piwem do środka kurczaka. Butelka powinna być porządnie wyszorowana i pozbawiona naklejek. Wstawić takiego kurczaka do brytfanki i umieścić w nagrzanym piekarniku. Piec ok.1,5 - 2 godź. W czasie pieczenia można polewać kurczaka sosem, który się wytworzył i spłynął do brytfanki.

Smacznego:)

środa, 26 stycznia 2011
Pink smoothie

Dawno nie było tu żadnego drinka a że pogoda jest byle jaka proponuję coś co nie tylko rozweseli ale i ożywi, przynajmniej kolorem. Drink powstał na bazie mleka a piękny kolor zyskał dzięki grenadinie. Przepis znalazłam w ostatnim numerze Mojego Gotowania.

Składniki:

  • 80 ml mleka
  • 20 ml wódki
  • 40 ml grenadiny
  • lód

Lód wsypać do shakera, wlać mleko, wódkę. Dolać syrop, wstrząsnąć delikatnie kilka razy i przelać do kieliszka wypełnionego świeżym lodem. Dopełnić grenadiną. Można udekorować np. cząstką brzoskwini.

Na zdrowie:)

Chlebek naan

Chlebek naan to płaskie pieczywo powszechnie znane w świecie arabskim oraz hinduskim. Wypróbowałam już  kilka przepisów na ten chlebek i dzisiaj podaję według mnie najlepszy. Zazwyczaj  podaje się go do dań mięsnych z dużą ilością sosu, który można wydobywać za pomocą tego własnie chlebka. Ja też planuje niedługo takiedanie. Przepis znalazłam tutaj i zgłaszam go tutaj.

Składniki:

  • 250 g mąki + do podsypywania
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek + do wysmarowania
  • czarny sezam, sezam, kminek 

Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Mleko podgrzać i ciepłe wymieszać z oliwą. W mące zrobić dołek, dolać mleko wolnym strumieniem. Wymieszać delikatnie dłonią. Powstałą masę wyłożyć na blat, wyrabiać gładkie ciasto przez ok. 8 minut, podsypując mąką w razie potrzeby. Kule nasmarować oliwą. Włożyć do ciepłego, wyłączonego piekarnika lub w inne ciepłe miejsce, na 15 min do wyrośnięcia. Kule podzielić na 8-10 części, w zależności od tego jakie chcemy mieć placki, mniejsze czy większe. Mogą być podłużne lub okrągłe. Rozwałkować drewnianym wałkiem na cienkie placki, posypać każdy sezamem (u mnie kminek), przydusić, ponakłuwać widelcem. Piekarnik nagrzać dobrze do 230 stopni. Piec ok. 2 minut, obserwować - gdy będą już brązowe pęcherzyki - znaczy, że pieczywo naan jest już dobre. Można przed podaniem posmarować lekko oliwą.

Smacznego:)

Tagi: drożdże
08:35, wiosenka27 , Pieczywo
Link Komentarze (13) »
wtorek, 25 stycznia 2011
Croque madami

...czyli grzanki po francusku z jajkiem sadzonym. Przepis na takie pyszne śniadanie znalazłam w książce  Dania domowe wyd. Wega. Bardzo zaskoczyły mnie te tosty bo szczerze mówiąc nie spodziewałam się żadnych ekscesów. Tymczasem  przekonałam  się, że tak połączone i przyrządzone wydawałoby się zwykłe i codzienne składniki łączą się w niesamowitą kanapkę. A tym wspaniałym łącznikiem tutaj okazała się być musztarda. Gdyby jej nie było tost smakowałby podobnie jak Przysmak Monte Christo albo Tosty włoskie z mozzarellą  a tak smakował niepowtarzalnie.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1 1/2 łyżki masła
  • 4 kromki jasnego pieczywa
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 plasterki sera gruyere
  • 2 plastry szynki wieprzowej
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego

Jajko wbić do miski, wlać mleko i lekko ubić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kromki pieczywa posmarować masłem, połowę kromek posmarować musztrdą. Kłaść po plasterku sera i szynki, przykrywać drugą kromką. Pozostałą porcję masła i oleju rozgrzać na dużej patelni. Zanurzać tosty w masie jajeczno - mlecznej i smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony.Usmażyć jajka sadzone. Grzankę przełożyć na talerz, na wierzch wyłożyć jajko sadzone. Podawać natychmiast.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4