Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
niedziela, 31 stycznia 2010
Babka drożdżowa z żurawiną

W ostatnim czasie bardzo polubiłam wypieki drożdżowe. I chociaż ciasto drożdżowe jest dla mnie zawsze wielką niewiadomą i nigdy nie mam pewności czy mi się uda, to ciągle sięgam po te przepisy a jest to u mnie spory postęp bo jeszcze niedawno widząc drożdżowe odkładałam je  na bok. Babka, którą ostatnio upiekłam zaskoczyła mnie totalnie tempem w jakim rosła i wysokością jaką osiągnęła. Jest to też napewno zasługa formy do jakiej ją włożyłam ale gdybym pozwoliła jej jeszcze trochę wyrosnąć to pewnie by z niej  wypłynęła:)

Składniki:

  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2  jajka
  • 1/2 kostki masła (roztopionego)
  • 8 dag drożdży
  • cukier waniliowy
  • 6 łyżek cukru

Drożdze z cukrem  rozpuścić w mleku. Do  miski wsypać mąkę, sól, cukier waniliowy, jajka, wlać mleko i połączyć składniki. Podczas mieszania powoli wlewać roztopione masło. Ciasto wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po godzinie rozwałkować ciasto  i ułożyc na nim żurawinę. Zwinąć i  ułożyć w foremce, ja wyłożyłam w formie na panettone. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Kiedy ciasto  podwoi objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do  180 stopni i piec  przez około 30 - 40 minut.

Smacznego!

sobota, 30 stycznia 2010
Kurczak smażony z Tobago

Zgłębiając tajemniki kuchni karaibskiej, polubiłam ją za różnorodność składników i obfitość przypraw. Czytając przepis, rzuca się w oczy dość długa lista produktów potrzebnych do jego wykonania ale zaraz okazuje się, że tak naprawdę,wszystko jest oczywiste i raczej dostępne. Kurczak smażony z Tobago to kolejny trafiony przepis z książki Kuchnia Karaibska. Aromatyczne i bardzo smaczne danie, które napewno każdemu przypadnie do gustu. W przepisie podany jest jasny sos sojowy ale ja z rozpędu użyłam ciemnego stąd kolor mojego kurczaka odbiega od tego w książce ale wogóle nam to nie przeszkadzało:)

Składniki:

  • 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego rumu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 70 dag piersi kurczaka, pokrojone w kawałki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 średnia cebula, grubo pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • 10 dag pieczarek, cienko pokrojonych
  • 1 średnia czerwona papryka, pokrojona w 1 cm kawałki
  • 1 średnia marchew, pokrojona w słupki
  • 40 dag ananasa z puszki

W dużej misce połączyć sos, rum, mąkę kukurydzianą, cukier i przyprawy. W powstałej marynacie obtoczyć kurczaka, następnie przykryć naczynie i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Odcedzić mięso z marynaty. Na dużej patelni rozgrzać olej. Usmazyć kurczaka porcjami, przełożyć na talerz i odstawić. Na patelnię wrzucić cebulę, czosnek, grzyby, paprykę i marchew. Smażyć warzywa, cały czas mieszając, ok. 5 minut. Dodać ananasa i mięso z kurczaka i smażyć do chwili, aż wszystkie składniki się połączą i rozgrzeją. Podawać z ryżem.

Smacznego:)

piątek, 29 stycznia 2010
Babeczki z kremem mascarpone i pestkami granatu

Przepis na babeczki z serkiem mascarpone i pestkami granatu od dawna zalegał mi w dokumentach i jakoś nie mógł doczekać się publikacji. A przypomniałam sobie o nich bo jutro mam gości i zrobię je jeszcze raz. Babeczki nie są skomplikowane, tym bardziej, że mam zamrożone kruche ciasto. Ale jak wiadomo wszystko co proste, jest pyszne:) Babeczki dopisuję do akcji karnawałowej.

Składniki na ciasto kruche: (autor M. Roux)

  • 259 g mąki
  • 125 g masła, pokrojonego w kostkę, niezbyt twardego
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżeczka soli

Na blacie usypać kopczyk z mąki, pośrodku zrobić wgłębienie. Włożyć tam masło jajko, sól. Wszystkie składniki w środku wymieszać palcem, potem dodać stopniowo mąkę.

Mieszać, dopóki wszystkie skłądniki nie będą prawie całkiem połączone- ciasto powinno być lekko ziarniste w dotyku. Dodac 40 ml zimnej wody, mieszac palcami z ciastem.

Zagnieść ciasto nasadą dłoni, żeby było całkiem gładkie. Uformować kule, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.

Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim foremki na babeczki. Piec na złoty kolor.

Składniki na krem:

  • 125 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • skórka z cytryny
  • pestki granatu

Ubić śmietankę z cukrem na sztywno. Delikatnie wymieszać z serkiem. Dodać odrobinę skórki startej z cytryny i ponownie wymieszać.

Na spodzie babeczek ułożyć wyłuskane pestki granatu, porcję kremu i ponownie pestki.

Smacznego:)

czwartek, 28 stycznia 2010
Zupa z zielonego groszku

Na takie zimne dni jakie ostatnio są świetnie nadaje się rozgrzewająca zupa z zielonego groszku. Zupa pochodzi z ciepłych krajów, podobno najbardziej popularna jest na Dominikanie. Składniki tej zupy określiłabym jako mało egzotyczne w porównaniu z innymi przepisami z Wysp Karaibskich, może z wyjątkiem batatów, które oczywiście musiałam pominąć. I bez nich zupa jest bardzo smaczna, a ja, chociaż  nie jestem ich zwolenniczką to muszę powiedzieć, że ta, całkiem mi smakowała. Chyba nie jest zbyt fotogeniczna ale smaczna. Zupkę dopisuję do akcji Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk.

Składniki:

  • 50 g masła
  • 3 szalotki, drobno posiekane
  • 1 średni batat, pokrojony na centymetrowe kawałki
  • 1 średnia papryka, drobno posiekana
  • 2 średnie pomidory, obrane ze skóry i posiekane
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 3 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 1 1/4 szklanki kurczaka ugotowanego i posiekanego
  • 1/2 szklanki chudej śmietany
  • 2 łyżki świeżych liści mięty, drobno posiekanych

Rozpuścić masło w średniej wielkości garnku i usmażyć szalotkę. Dodać batata i paprykę, trzymać na ogniu przez minutę, stale mieszając. Dołożyć pomidora i podgrzewać jeszcze 1 minutę, mieszając. Wlać bulion, wsypać groszek, gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 20 minut. Ziemniak i groszek powinny być  miękkie i kleiste, ale nie mogą stracić naturalnego kształtu. Dusić kurczaka i gotować bez przykrycia przez 5 minut. Dolać śmietankę i mieszać, aż składniki się połączą, ale nie doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę podawać posypaną świeżą miętą.

Smacznego:)

 

środa, 27 stycznia 2010
Orzeszki

Smak orzeszków kojarzy mi się z wczesnymi latami podstawówki, kiedy to na dyskotekę klasową koleżanka przyniosła właśnie takie orzeszki z pyszną masą z mleka w proszku. Były  bardzo dobre i do tego takie śliczne. Kiedy zorientowałam się, że specjalną patelnię do foremek można  dzisiaj bez problemu  kupić, natychmiast ją nabyłam. Robiłam orzeszki kilka  razy według różnych przepisów i z różnymi masami. Podaję ten, który smakuje mi najbardziej ale również bardzo dobry i wypróbowany przeze mnie można znaleźć u Myniolinki. Orzeszki dopisuje do akcji karnawałowej.

Składniki na ciasto:

  • 60 dag mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 kostki smalcu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki octu

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. W specjalnej patelni upiec łupinki orzeszków.

Składniki na  I masę (Myniolinki):

  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżki kakao  
  • 2 szklanki mleka w proszku


Cukier, 0,5 szklanki mleka, margarynę i kakao gotować 10 minut. Wystudzić. Dodać mleko w proszku i wymieszać.

Składniki na II masę:

  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Masło ucierać z cukrem i dodawać po łyżce śmietany. Można dodać zmielone orzechy.

Kremem napełniać połówki orzechów i sklejać

Smacznego:)

wtorek, 26 stycznia 2010
Ziemniaki Hasselback

Wspominałam juz kilka razy, że nie przepadam za zwykłymi ziemniakami tłuczonymi i dlatego jestem otwarta na różne inne formy podania ich  jako dodatku do mięsa. Przepis na ziemniaki Hasselback widziałam na kilku zagranicznych blogach, podaje je również Nigella w swojej książce Lato w kuchni przez okrągły rok. Moje, wyglądają odrobinę inaczej  ponieważ  zdecydowałam się  obrać je ze skóry i nie nacinałam ich na łyżce tylko tak normalnie, w ręce. Szczęśliwie udało mi się  nie skaleczyć i dość równo je  ponacinać. Taka forma ziemniaków bardzo mi odpowiada i jeszcze nie raz do niej wrócę.

Składniki:

  • 18 średnich ziemniaków, każdy po około 125 g
  • 45 g masła
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska

Rozgrzać piekarnik do 210 stopni. Ziemniaki ponacinac co 3 mm. Postawić brytfankę  z masłem i oliwą na gazie - podgrzać ją aż tłuszcz zacznie skwierczeć. Włożyć ziemniaki - najpierw do góry nogami, potem je przewrócić i polać tłuszczem. Każdego porządnie oprószyć solą i wstawić brytfankę do piekarnika. Piec około 1,5 godziny lub troszkę dłużej. Ja zostawiam je w nagrzanym piekarniku. Ziemnaki Hasselback świetnie pasują do pieczonej czy  grillowanej karkówki lub do innych mięs.

Smacznego:)

poniedziałek, 25 stycznia 2010
Grillowana karkówka z papryką i cebulą

Koniec półrocza to gorący okres w szkołach więc przewidywałam, że dzisiaj po radzie  wrócę z pracy późno, dodatkowo umęczona jazdą po śliskiej drodze i nie będzie mi się chciało gotować. Dlatego rano wyjęłam karkówkę z lodówki, aby po powrocie obiad zajął mi nie więcej niż 15-20 minut. Właśnie  tyle czasu potrzeba na przygotowanie pysznej i rozgrzewającej karkówki z grilla z warzywami. Taka opcja bardzo mi dzisiaj odpowiadała, tym bardziej, że wreszcie miałam okazję wypróbować patelnie grillową, która dostałam niedawno za udział w akcji Gotujemy po polsku. Patelnia spisała się  świetnie i na chwilę zapomniałam o tym, że jutro rano znowu  będę musiała odpalić samochód. Ale pocieszam się tym, że już niedługo ferie, jeszcze tylko ...3 tygodnie:)

Składniki:

  • 70 dag schabu karkowego
  • 3 duże cebule
  • 3 czerwone papryki
  • pęczek mięty
  • olej z pestek winogron
  • rozmaryn
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki sosu sojowego

Mięso pokroić na cienkie plastry i delikatnie rozbić. Cebulę obrać i pokroić. Papryki oczyścić z gniazd i pokroić w cienkie plasterki. Miętę opłukać, osuszyć i rozdrobnić. Wymieszać olej z sosem sojowym, dodać sól i pieprz, włożyć mięso. Można wstawić do lodówki na godzinę jeśli mamy czas ja jednak tylko obtoczyłam mięso w marynacie. Smażyć  na rozgrzanej patelni kilka minut, następnie zdjąć mięso i na tej samej patelni usmażyć warzywa. Pod koniec dodać miętę. Można podawać z ziemniakami lub tak jak ja, z kuskusem.

Smacznego:)

piątek, 22 stycznia 2010
Szachownica drożdżowa

W tym tygodniu miałam nie brać udziału w Weekendowej Piekarni ale kiedy Andzia pokazała swoją propozycję, nie mogłam się powstrzymać. I chociaż zazwyczaj piekę w soboty, a jutro w związku z imieninami  mam już zajęty cały dzień, postanowiłam szachownicę drożdżową upiec w piątek. I bardzo się z tego cieszę, bo szachownica jest bardzo smaczna, puszysta i mięciutka. Bardziej do smaku przypadły mi białe bułeczki ale kakaowe były równiez całkiem dobre. No i wygląd jest całkiem orginalny.

Składniki:

  • 30 g drożdży 
  • 5 łyżek cukru 
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka 
  • 1 jajko 
  • szczypta soli 
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 3 łyżki kakao 
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 

Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać mleko, pozostały cukier, jajko i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wlać do przesianej mąki. Zagnieść ciasto, starannie je wyrobić (przez około 15 minut) i podzielić na 2 części. Do jednej części dodać kakao wymieszane ze śmietanką kremówką. Oba ciasta przykryć ściereczkami i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 2 godziny).

Uformować taką samą ilość jasnych i ciemnych kulek. Małą formę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą wyłożyć na przemian jasnymi i ciemnymi kulkami. Odstawić do wyrośnięcia (około 45 minut).

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 20-25 minut. Jasne kulki posypać kakao a ciemne cukrem pudrem.

czwartek, 21 stycznia 2010
Kotleciki ziemniaczane z kurczakiem

Jako, że nie jestem wielbicielką zwykłych tłuczonych ziemniaków, staram się urozmaicać formę ich podania. A czasami, żeby zrobić obiad na skróty dodaję do tych kotlecików ziemniaczanych kawałki piersi z kurczaka, formuję dowolny kształt i smażę. Podaję z surówką albo z sosem pieczarkowym i mam smaczny obiad:) Świetnie pasują tez na karnawał więc dopisuję do akcji.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • ok.9 łyżek mąki
  • 1 filet z kurczaka
  • sól, pieprz
  • bułka tarta

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać jajka, sól, pieprz i wymieszać. Dodać mąkę i wyrobić na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt wolna można dodać jeszcze trochę mąki. Formować małe kotleciki, w środek wkładać kawałki kurczaka, spłaszczyć i  obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Smacznego:)

środa, 20 stycznia 2010
Krajanka z migdałami

O tej krajance można powiedzieć, że jest gliniasta jak brownies i tak samo pyszna. Z chrupiącymi migdałami i  mocno czekoladowa. Długo utrzymuje wilgoć. Dla miłośników brownies nie lada gratka. Krajankę zgłaszam do akcji karnawałowej.

Składniki:

  • 35 dag czekolady deserowej
  • kostka margaryny
  • 6 jajek
  • 30 dag brązowego cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki śmietanki 22%
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 15 dag migdałów pokrojonych w słupki
  • 10 dag nutelli

15 dag czekolady pokroić na kawałki i stopić w kąpieli wodnej. Dodać margarynę, wymieszać i wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, wymieszać z masą czekoladową. Wlać śmietanę, wsypać mąkę i kakao. Dodać migdały i wymieszać. Blachę wyłożyć pergaminem, rozsmarować ciasto i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostałą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać nutellę, dokładnie wymieszać. Rozsmarować na wystudzonym cieście. Gdy polewa dobrze zastygnie, placek pokroić na czterocentymetrowe kawałki. Udekorować płatkami migdałów.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3