Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
czwartek, 02 kwietnia 2015
Życzenia wielkanocne i przeprowadzka

Moi Drodzy,

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych życzę Wam aby były one pełne nadziei i wiary, życzę także radosnych spotkań przy wielkanocnym stole oraz smacznego święconego jajka.

 

Mam także przyjemność zaprosić Was pod nowy adres, gdyż od tej pory nowe przepisy nie będą się tutaj pojawiały.  Mam nadzieję, że  wygląd strony przypadnie Wam do gustu i będzięcie ją często odwiedzać.  Serdecznie zapraszam na:

www.eksplozjasmaku.es

Pozdrawiam świątecznie:)

15:44, wiosenka27
Link Komentarze (8) »
sobota, 28 marca 2015
Propozycje na Wielkanoc
16:52, wiosenka27
Link Komentarze (2) »
sobota, 21 marca 2015
Rilettes z kaczki

Dzisiaj u mnie kolejne smarowidło do chleba, tym razem jednak mięsne. Cała kaczka do tego poszła ale warto było. Rilette pochodzi z kuchni francuskiej i można je przyrządzić również z wieprzowiny ja jednak wybrałam kaczkę. Dodałam także cebulę, choc w oryginalnym przepisie jej nie było. Niestety, zawartość tłuszczu jest tu całkiem spora dlatego nie polecam przyrządzać go zbyt często, jedynie od czasu do czasu.


Źródło: Kuchnia, numer archiwalny

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 1 cebula
  • kilka gałązek tymianku
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • 350 ml białego wytrawnego wina

Oczyścić kaczkę z resztek piór. Dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć udka od reszty korpusu, a korpus podzielić na mniejsze części, aby wygodniej było gotować i mieszać rillettes. Piersi wyluzować, oddzielając mięso od kości. Odkroić od mięsa tłuszcz, pokroić w kostkę i wytopiać na małym ogniu przez godzinę. Do całkiem wytopionego tłuszczu dodać wszystkie kawałki kaczki, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie oraz czosnek, doprawić solą i pieprzem oraz pokrojoną cebulę. Zalać winem, gotować kilka godzin na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso całkowicie się rozgotuje, mieszając od czasu do czasu. Kiedy mięso lekko przestygnie, dokładnie usunąć wszystkie kości, liść, ziele, czosnek i gałązki tymianku. Mięso rozdrobnić na włókna, włożyć z powrotem do wytopionego tłuszczu i wymieszać. Gotowe rillettes przełożyć do pojemniczka lub słoika i odstawić do schłodzenia.

Smacznego:)

piątek, 20 marca 2015
Zapiekanka ziemniaczana z jajkami i sosem beszamelowym

Dzisiejsze danie jest bardzo wygodne. Wszystkie składniki można sobie podszykować wcześniej np. rano albo nawet poprzedniego dnia a po przyjściu z pracy włożyć wszystko do naczynia żaroodpornego i do piekarnika. Obiad będzie bardzo szybki. Smaki tradycyjne a więc raczej wszystkim powinno odpowiadać.


Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 10 pieczarek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki
  • 10 dag sera żółtego

Składniki na sos beszamelowy:

  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 250 ml mleka
  • 250 ml bulionu
  • sól, pieprz

Masło rozpuścić na patelni, dodac mąkę, wymieszać energicznie, żeby nie zrobiły się grudki. Wlać mleko i bulion, zagotować. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać trochę mleka lub bulionu. Przyprawić solą i pieprzem.

Ziemniaki ugotowć w mundurkach, jajka ugotować na twardo. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Jajka obrać ze skorupki, pokroić w cząstki. Pieczarki również pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w talarki, delikatnie podsmażyc na oleju.

W wysmarowym naczyniu ułożyć ziemniaki, jajka, pieczarki i cebulę. Wszystko zalać sosem beszamelowym. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 20 min. 5 min przed końcem posypać starym żółtym serem. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Zapiekanka doskonale smakuje z pomidorami.

Smacznego:)

czwartek, 19 marca 2015
Schab nadziewany mięsem mielonym

Jestem sceptyczką jeśli chodzi o pieczenie schabu. Bardzo często mięso wychodziło mi dalekie od moich wyobrażeń, przeważnie za suche i jakieś takie łykowate. Z tego też powodu schabu za często nie piekłam, jeśli już miało być jakieś pieczone mięso zazwyczaj kupowałam karkówkę a najlepiej szynkę kulkę.  Niedawno pomyślałam, że podejmę to wyzwanie jeszcze raz. Tym razem jednak upiekłam mięso w rękawie i nadziałam mięsem mielonym z indyka. Temperatury też za bardzo nie podkręcałam. Rezultat był dla mnie zaskakujący, pewnie dlatego, że nie byłam nastawiona na spektakularne doznania smakowe a tu się okazało, że mięso jest takie jakie zawsze chciałam, żeby było. Może nie było fajerwerków bo jednak najbardziej lubię pieczoną szynkę jednak zdecydowanie był to bardzo dobry obiad. A to co zostało było  na kanapki jako wędlina.

Składniki:

  • 1,2 kg schabu
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • tymianek

24 godziny przed pieczeniemmięsa przygotować solankę. 4 łyżki soli ropzuścić w 2 l wody, włożyć mięso, i odstawić do lodówki. Po tym czasie wyjąć mięso, osuszyć i rozciąć wzdłuż  dłuższego boku tak aby powstał duży płat mięsa.

Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, jajkiem, wodą, posiekaną natką pietruszki. Przyprawić pieprzem, solą i ziołami i wyrobić gładką masę. Masę mięsną wyłożyć na schab i ciasno zrolować. Związać sznurkiem a końcówki można spiąć wykałaczkami, żeby mięso nie uciekało. Przełożyć roladę do rękawa, związać końce.  Wstawić mięso do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 15 min., następnie zmniejszyć temperaturę do 150 i piec przez około 1,5 godziny. 15 min przed końcem pieczenia rozpruć rękaw, żeby mięso się przyrumieniło.

Smacznego:)

środa, 18 marca 2015
Egzotyczny koktajl śniadaniowy

Koktajle to rzecz, którą uwielbiam. Zazwyczaj miksuję co mi się nawinie pod rękę i przeważnie wychodzi coś dobrego. Dzisiaj, żeby zwiększość wartość odżywczą i tak już myślę bogatego pod tym względem koktajlu dodałam trochę błonnika w postaci płatków owsianych. Całość wyszła smaczna i bardzo pożywna.


Składniki:

  • 1 mango
  • sok z 1 pomarańczy, świeżo wyciśnięty
  • sok z 1 limonki, świeżo wyciśnięty
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka

W wysokim naczyniu umieścić obrane mango, dodac sok z cytrusów, mleko, płatki i miód. Wszystko dokładnie zmiksować, ew. przyprawić do smaku. Gęstość koktajlu można regulować mlekiem, według własnego uznania.

Smacznego:)

wtorek, 17 marca 2015
Tagiatelle orzechowe z awokado

17 marca a więc musi być zielono. Jak zwykle zmobilizowało mnie dojrzewające awokado, jeszcze dzień lub dwa i by się zepsuło a użyte  w porę smakuje świetnie. Z awokado właściwie powstało pesto z dodatkiem orzechów i rukoli. Wszystkie smaki dobrze się komponuja bo przecież rukola jest trochę orzechowa a samo awokado jest tak neutralne, że przyjmie każdy smak.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • parmezan
  • 2-3 garści rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g wędzonego boczku

Boczek pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię, żeby tłuszcz się wytopił i zrobił się chrupiący. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. W dużym garnku, z osoloną wodą i łyżką oliwy  ugotować makaron al dente. Awokado obrać, orzechy posiekać, dodać rukolę i wszystko razem zmiksować. Do boczku dodać odsączony makaron, pesto i dokładnie wszystko wymieszać. Podawać posypane parmezanem.

Smacznego:)

poniedziałek, 16 marca 2015
Szarlotka kisielowa

Ostatnio zrobiło się u mnie kisielowo i budyniowo. Dzisiaj chyba ostatnia propozycja z tej serii mianowicie szarlotka kisielowa. Kisiel dodałam do zesmażonych jabłek zamiast galaretki czy budyniu. Efekt bardzo cytrynowy, delikatny, pyszny. Bardzo polecam. Jestem pewna, że wszystkim wielbicielom szarlotki przypadnie do gustu.


Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka

Zimną margarynę posiekać z mąką, proszkiem  i cukrem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części. Pierwszą część rozwałkować na blachę o wymiarach 24/36 cm.

Składniki na masę z jabłek:

  • 1 kg jabłek np. szara reneta
  • 2 kisiele cytrynowe
  • cukier do smaku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i umieści garnku. Podlać odrobiną wody i prażyć, aż zaczną się rozpadać, dodać cukier i cynamon. Kiedy jabłka mają już pożądaną konsystnecję wsypać proszek kisielowy, wymieszać i zagotować. Wystudzić.

Na rozwałkowane  ciasto wyłożyć zimną masę z jabłek na wierzch rozwałkować drugą połowę ciasta.. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

 

niedziela, 15 marca 2015
Pasta jajeczno-jaglana

Przygotowując niedawno te kotleciki z kaszy jaglanej pomyślałam, że chyba byłoby z tego fajne smarowidło do chleba. Upłynęło kilka dni a ta myśl nie dawała mi spokoju więc ponownie gotowałam te same składniki. Efekt całkowicie mnie zaskoczył. Pomimo, że składniki sa niemalże identyczne  jak w przypadku wcześniej wymienionych koltecików smak pasty jest zupełnie inny. Jest delikatna, kremowa i może być neutralna w smaku. Ja dodałam sporo czosnku i świeżego koperku, bo bałam się, żeby nie była mdła poza tym lubię konkretne smaki.


Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 200 g sera białego
  • 3-4 ząbki czosku
  • świeży koperek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Do dużego naczynia włożyć kaszę, obrane jajka, ser i czosnek. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. Dodać majonez, jogurt, koperek, sól i pieprz. Wymieszać, ponownie przyprawić. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego:)

piątek, 13 marca 2015
Drobiowe kotlety mielone

Zawsze staram się mieć mielone mięso z indyka w zamrażalniku. Zazwyczaj kupuję kilka sztuk udźca, obieram i mielę, następnie dzielę na kilka porcji i zamrażam. Jeśli planuję je wykorzystać,  wieczorem  poprzedniego dnia wyciagam gotowe mięso. Ostatnio nie miałam ani czasu ani pomysłu na obiad ale miałam właśnie mielone mięso z indyka i dlatego powstały te kotlety.


Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub z indyka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 szklanki wody
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

W misce umieścić mięso, przeciśnięty czosnek, jajko, posiekaną natkę pietruszki,  sól, i pieprz. Wymieszać, dodać wodę i majonez i wyrabiać na gładką masę. Formować małe, płaskie  kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony kilka minut.

Smacznego:)

Tagi: indyk
06:00, wiosenka27 , Kurczak i indyk
Link Komentarze (6) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 191