Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Śliwkowe ciasto budyniowe

Przedostatni worek mrożonych śliwek właśnie został wykorzystany. Zanim przystąpię do wypieku babek i mazurków mam jeszcze w planie kilka kruchych ciast. Piekę  proste i szybkie ciasta  bo na inne nie mam czasu ale okazuje się, że jednak są one jak najbardziej pożądane. A te bardziej wykwintne pozostawię na święta. W dzisiejszym cieście wszystko jest zwykłe i proste  a jednak dodatek budyniu do masy śliwkowej wyróżnia je spośród innych kruchych ciast.


Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka

Zimną margarynę posiekać z mąką, proszkiem  i cukrem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części w proporcji 3/4 i 1/4. Większe ciasto rozwałkować na formę o wymiarach 24/36 cm i wstawić do lodówki, natomiast mniejsze zamrozić.

Składniki na masę śliwkową:

  • ok. 500 g śliwek (mogą być mrożone)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe

Śliwki rozmrozić, dodac cukier i smażyć je na małym ogniu ok. 20 min. Rozmieszać budynie w 1/2 szklanki wody i kiedy śliwki są już zesmażone ale może być jeszcze trochę płynu, dodac budynie, zagotować. Ślwiki wystudzić.

Na schłodzone ciasto wyłożyć zimny budyń, na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

czwartek, 12 marca 2015, wiosenka27
Tagi: śliwki

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: smak i uczucie, *.dynamic-ww-2.vectranet.pl
2015/03/12 07:22:21
Bardzo smaczne ciacho :)
-
2015/03/12 07:37:30
Ciasto bardzo mi się podoba, tym bardziej że jest ze śliwkami!
-
2015/03/12 08:18:47
Fajny pomysł na ten budyń w masie, nie mam niestety mrożonych śliwek, bo zapewne zrobiłabym te ciacho na weekend:) ... ale zobaczę, może w sklepie znajdę
-
2015/03/12 09:28:48
O, chętnie bym takiego ciacha zjadła. Mniam! :)
-
2015/03/12 09:54:23
Ciekawe :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/03/12 12:29:26
Fantastyczne
-
2015/03/12 15:31:34
Świetny przepis, ciasto przypomina mi pleśniaka, którego robiła moja Babcia, smak z dzieciństwa :)
Mam pytanie, czy śliwki można zastąpić powidłami?
Muszę przyznać, że często zaglądam na Pani bloga to Pani częściowo zainspirowała mnie to stworzenia własnego: twojmlunch.blogspot.com/. Póki co dopiero raczkuje ale może za kilka miesięcy nabiorę wprawy :)
Pozdrawiam gorąco :)
-
2015/03/12 16:49:46
Dziękuję za miłe słowa. Myślę, że można tu użyć odpowiednia ilośc powideł, rozrzedzic wodą a potem "związać" budyniem. Pozdrawiam:)
-
2015/03/13 17:03:03
Świetnie! Na pewno spróbuje :) Bardzo dziękuję za cenną radę :)