Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Schab nadziewany mięsem mielonym

Jestem sceptyczką jeśli chodzi o pieczenie schabu. Bardzo często mięso wychodziło mi dalekie od moich wyobrażeń, przeważnie za suche i jakieś takie łykowate. Z tego też powodu schabu za często nie piekłam, jeśli już miało być jakieś pieczone mięso zazwyczaj kupowałam karkówkę a najlepiej szynkę kulkę.  Niedawno pomyślałam, że podejmę to wyzwanie jeszcze raz. Tym razem jednak upiekłam mięso w rękawie i nadziałam mięsem mielonym z indyka. Temperatury też za bardzo nie podkręcałam. Rezultat był dla mnie zaskakujący, pewnie dlatego, że nie byłam nastawiona na spektakularne doznania smakowe a tu się okazało, że mięso jest takie jakie zawsze chciałam, żeby było. Może nie było fajerwerków bo jednak najbardziej lubię pieczoną szynkę jednak zdecydowanie był to bardzo dobry obiad. A to co zostało było  na kanapki jako wędlina.

Składniki:

  • 1,2 kg schabu
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • tymianek

24 godziny przed pieczeniemmięsa przygotować solankę. 4 łyżki soli ropzuścić w 2 l wody, włożyć mięso, i odstawić do lodówki. Po tym czasie wyjąć mięso, osuszyć i rozciąć wzdłuż  dłuższego boku tak aby powstał duży płat mięsa.

Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, jajkiem, wodą, posiekaną natką pietruszki. Przyprawić pieprzem, solą i ziołami i wyrobić gładką masę. Masę mięsną wyłożyć na schab i ciasno zrolować. Związać sznurkiem a końcówki można spiąć wykałaczkami, żeby mięso nie uciekało. Przełożyć roladę do rękawa, związać końce.  Wstawić mięso do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 15 min., następnie zmniejszyć temperaturę do 150 i piec przez około 1,5 godziny. 15 min przed końcem pieczenia rozpruć rękaw, żeby mięso się przyrumieniło.

Smacznego:)

czwartek, 19 marca 2015, wiosenka27

Polecane wpisy

  • Drobiowe kotlety mielone

    Zawsze staram się mieć mielone mięso z indyka w zamrażalniku. Zazwyczaj kupuję kilka sztuk udźca, obieram i mielę, następnie dzielę na kilka porcji i zamrażam.

  • Pulpety amarantusowe w sosie słodko - kwaśnym

    O tym, że potrzeba jest matką wynalazku przekonałam się już nie jeden raz. Ostatnio znowu, ponieważ robiłam pulpety i kiedy przyszło do panierowania ich w bułce

  • Pieczeń rzymska

    Nie pokazywał am jeszcze na blogu pieczeni rzymskiej. Często ją robię bo jadamy ją zamiast wędliny na kanapkę. Nie jest może idealna bo coś jej chyba nie docisn

  • Kofty z indyka

    Takie mięso bardzo lubią dzieci :) Składniki: (na około 10 koft) 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 1 średnia cebula 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczk

  • Pulpety z indyka

    Dietetyczne pulpety z indyka :) Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka ....masła 2 żółtka bułka mleko sól, pieprz papryka tymianek Technika wykonania: Bułkę n

Komentarze
2015/03/19 07:30:07
Ja zawsze piekę mięso wieprzowe czy filet z indyka w rękawie. Na sam koniec otwieram i dopiekam, polewając wytopionym tłuszczem. Z mięsem mielonym na pewno jest bardziej wilgotne!
-
2015/03/19 12:47:14
Wiosenko to wypróbuj schab w musztardzie.
-
2015/03/19 18:43:46
Spróbuję:)
-
2015/03/19 21:22:22
Mmmm, pysznie się prezentuje. Bardzo ciekawy pomysł. :)
-
2015/03/20 18:56:44
Mi też zawsze wychodziło suchawe, ale też znalazłam sposób:) ..... podoba mi się to nadzienie z mięsa mielonego, nie omieszkam spróbowac:)
-
2015/03/22 22:44:15
No wygląda i smakuje bardzo apetycznie.