Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Rilettes z kaczki

Dzisiaj u mnie kolejne smarowidło do chleba, tym razem jednak mięsne. Cała kaczka do tego poszła ale warto było. Rilette pochodzi z kuchni francuskiej i można je przyrządzić również z wieprzowiny ja jednak wybrałam kaczkę. Dodałam także cebulę, choc w oryginalnym przepisie jej nie było. Niestety, zawartość tłuszczu jest tu całkiem spora dlatego nie polecam przyrządzać go zbyt często, jedynie od czasu do czasu.


Źródło: Kuchnia, numer archiwalny

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 1 cebula
  • kilka gałązek tymianku
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • 350 ml białego wytrawnego wina

Oczyścić kaczkę z resztek piór. Dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć udka od reszty korpusu, a korpus podzielić na mniejsze części, aby wygodniej było gotować i mieszać rillettes. Piersi wyluzować, oddzielając mięso od kości. Odkroić od mięsa tłuszcz, pokroić w kostkę i wytopiać na małym ogniu przez godzinę. Do całkiem wytopionego tłuszczu dodać wszystkie kawałki kaczki, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie oraz czosnek, doprawić solą i pieprzem oraz pokrojoną cebulę. Zalać winem, gotować kilka godzin na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso całkowicie się rozgotuje, mieszając od czasu do czasu. Kiedy mięso lekko przestygnie, dokładnie usunąć wszystkie kości, liść, ziele, czosnek i gałązki tymianku. Mięso rozdrobnić na włókna, włożyć z powrotem do wytopionego tłuszczu i wymieszać. Gotowe rillettes przełożyć do pojemniczka lub słoika i odstawić do schłodzenia.

Smacznego:)

sobota, 21 marca 2015, wiosenka27
Tagi: kaczka wino

Polecane wpisy

Komentarze
2015/03/21 06:24:52
Świetny pomysł na kaczkę, muszę spróbować:)
-
2015/03/21 08:26:23
Lubię takie mięsne pasty! A ta jest bardzo oryginalna!
-
Gość: gm, *.fbx.proxad.net
2015/03/21 11:35:55
Rillettes de canard !!!!!! dobrze by bylo sprawdzic w internecie nazwe, zanim napisze sie cos o kuchni francuskiej
-
2015/03/21 14:57:56
A nie może być po polsku??
-
2015/03/22 14:18:19
Bardzo fajne danie : )
-
2015/03/22 20:53:42
Wiosenko, no nie może być po polsku, bo po co? ;) Ciekawa jestem smaku, nawet bardzo.
-
2015/03/22 20:58:51
Karolina, następnym razem się poprawię:)
-
2015/03/23 16:42:35
Wiosenko czy rilette czy rilettes smak ten sam ... i na pewno pyszny:)
-
2015/03/25 11:13:36
haha, zgadzam się! Nie ważna nazwa, ważne, że smakuje naprawdę wybornie. Moja opcja na najbliższy niedzielny obiad!
-
2015/03/25 11:17:40
A moje dzieciaki, to po prostu kochają takie rzeczy do chleba. Mam zamiar sama upiec chleb i taki świeżutki im podać w niedzielę z tą pastą :) Coś czuję, że zaplusuję :)