Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Murzynek z pijaną żurawiną

Coraz częściej zaglądam do starego zeszytu i wyciągam przepisy, które były popularne dawno temu, w czasach, gdy wiele produktów obecnie dostępnych prawie w każdym sklepie, nie było wogóle. Takim ciastem jest szybki, bardzo łatwy i przez wszystkich lubiany murzynek. Można go upiec bez dodatków, ja w przepisie miałam rodzynki ale zamieniłam je na żurawinę. Taka pijana żurawina ciekawie zaostrza smak ciasta. Bardzo polecam spróbować.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru (dałam szklankę)
  • 3 łyżki kakao
  • kostka margaryny
  • szklanka suszonej żurawiny + wódka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jaja

 Żurawinę wsypać do miski, zalać wódką, powinna być całkowicie przykryta. Odstawić na kilka godzin lub na całą noc. Margarynę, cukier, kakao podlać pięcioma łyżkami wody i gotować 3 minuty. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać pianę z białek. Wlać ciasto do formy. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Ja sprawdzam patyczkiem. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Smacznego:)

poniedziałek, 02 marca 2015, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2015/03/02 18:25:51
Piękne zdjęcie Wiosenko. Też lubię stare zeszyty
-
2015/03/02 19:17:28
Dziękuję:)
-
2015/03/03 12:05:25
W takim właśnie starym przepisie mam receptury, którym jestem wierna od lat:). Murzynek jest jedną z nich:) .... pysznie wygląda:)
-
Gość: borówka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/03/04 12:27:18
Wspania ły
-
2015/03/04 19:00:54
Wygląda przepysznie. Też robię często murzynki, bo jeden z domowników wprost je uwielbia.
Pozdriam
-
2015/03/05 15:21:13
Świetny murzynek. Uwielbiam takie ciasta, a z żurawiną i dodatkowo pijaną musi smakować świetnie.
Pozdrowienia :)
-
2015/03/05 16:37:54
Mmm, z taką pijaną żurawiną murzynek musiał smakować zupełnie wyjątkowo :)
-
Gość: borówka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/03/11 12:54:53
Na pewno pyszny:)
-
2015/12/22 14:52:42
a kiedy dodajemy żurawinę? odlewamy alkohol czy jego też dodajemy do masy?

szukam przepisy na murzynka, którego kiedyś kupiłam w cukierni i zasmakował bardzo moejmu tacie, był bardzo wilgotny, aż owinięty wokół niego papier robił się mokry, dodatkowo miał aromat alkoholu i dosłownie kilka rodzynek w środku.. być może ten przepis to byłoby to, czego szukam:))
pozdrawiam:)