Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Drobiowe kotlety mielone

Zawsze staram się mieć mielone mięso z indyka w zamrażalniku. Zazwyczaj kupuję kilka sztuk udźca, obieram i mielę, następnie dzielę na kilka porcji i zamrażam. Jeśli planuję je wykorzystać,  wieczorem  poprzedniego dnia wyciagam gotowe mięso. Ostatnio nie miałam ani czasu ani pomysłu na obiad ale miałam właśnie mielone mięso z indyka i dlatego powstały te kotlety.


Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub z indyka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 szklanki wody
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

W misce umieścić mięso, przeciśnięty czosnek, jajko, posiekaną natkę pietruszki,  sól, i pieprz. Wymieszać, dodać wodę i majonez i wyrabiać na gładką masę. Formować małe, płaskie  kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony kilka minut.

Smacznego:)

piątek, 13 marca 2015, wiosenka27
Tagi: indyk

Polecane wpisy

Komentarze
2015/03/13 07:31:10
Bardzo lubię! I jaką smaczną surówkę przygotowałaś!
-
Gość: migotka21, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/03/13 23:46:32
A można prosić o składniki sałatki? Kiedyś taka jadłam u znajomej ale potem straciłyśmy kontakt i nie miałam okazji zapytać a pamiętam, że była dobra.
-
2015/03/14 00:27:16
A mi się bardzo ta surówka obok podoba.
-
2015/03/14 05:37:57
Wszystko perfect! Nawet talerz i widelec ;) Zapraszam do siebie bFotograf Konin/b
-
2015/03/14 09:28:45
Przepis na sałatkę pojawi się wkrótce ale raczej nie na blogu gdyż pracuję nad pewnym projektem, do którego ta sałatka została przygotowana. Jednak tutaj mogę podać składniki: 1/2 czerwonej kapusty, kawałek pora, puszka kukurydzy, 1 starte jabłko + sos: 1 łyżka majonezu, 3-4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz. Kapusty nie parzę wrzątkiem bo dla mnie jest nawet po dokładnym odsączeniu zbyt wodnista ale solę, ugniatam i zostawiam na kilka godzin a nawet na całą noc a potem dokładnie odciskam.
-
2015/03/14 12:19:15
Wspaniały obiadek:) ... a i dziękuję za składniki surówki ... a na projekt czekam, oj czekam:)