Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Bułki ziemniaczane z makiem

Pamiętacie pączki z ziemniakami? Zostały mi ziemniaki z obiadu ale nie chciałam robić pączków więc wykorzystałam je do bułek. Dzięki temu, podobnie jak i pączki długo pozostały świeże. Zwykle na drugi dzień pieczywo nie jest już tak dobre jak zaraz po upieczeniu, natomiast te bułki prawie niczym się nie różniły. Bardzo polecam, zostawcie sobie trochę ziemniaków z obiadu, jeśli nie chcecie gotować ich oddzielnie a napewno nie pożałujecie.

Składniki:

  • 2-3 małe ugotowane ziemniaki
  • 400 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła
  • 300 ml ciepłego mleka
  • mak

Z drożdży, odrobiny ciepłej wody i łyżki mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 15 min.

Do miski przesiać mąkę, dodać sól. Dodać rozczyn, wymieszać. Dodać ziemniaki i rozpuszczone masło. Jeśli ziemniaki są świezo ugotowane należy bezpośrednio dodać je do ciasta, ja miałam z poprzedniego dnia więc żeby je lekko "odświeżyć" wymieszałam je z gorącym masłem i w takiej formie dodałam do mąki. Wymieszać wszystko razem, dodając stopniowo ciepłe mleko. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (ciasto rośnie raczej powoli). Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat, ponownie wyrobić, uformowac wałek. Ciąć ostrym nożem małe porcje, i przełożyc na blachę, ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 15 min. Posmarować mlekiem, posypać makiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 min.

Smacznego:)

wtorek, 03 marca 2015, wiosenka27

Polecane wpisy

  • Waniliowe drożdżówki z makiem

    Nie jestem jakąś wielką wielbicielką maku ale w okolicach Bożego Narodzenia myślę o nim trochę częściej. W tym roku chyba nie będę robić strucli albo tylko małą

  • Kajzerki

    Wiem, że nie powinno się mówić nigdy ale ... chyba nigdy już nie kupię pieczywa ze sklepu. Jak się mieszka w małej mieścinie to fakt, nie ma zbyt wielkiego wybo

  • Langosze

    Langoszepochodzą z kuchni węgierskiej. Są to drożdżowe placki z dodatkiem ziemniaków, smażone na głębokim oleju co niestety sprawia, że nie będą zbyt często goś

  • Bułki z ziemniakami I

    Dziś zamarzyły mi się na kolację swojskie bułeczki. Do wypróbowania w kolejce czekają 4 przepisy, a na pierwszy ogień poszły bułki z ziemniakami Liski (www.prac

  • Chleb ziemniaczany z makiem

    W poniedziałek dotarła do mnie paczka z książką "Przepyszne ziemniaki" , która była prezentem za udział w Ziemniaczanym Tygodniu . To bardzo miła niespodzianka

Komentarze
2015/03/03 07:32:16
Lubię ziemniaczane, są dłużej świeże!
-
2015/03/03 10:36:59
Mam trochę ugotowanych ziemniaków, może rzeczywiście bułki to dobry pomysł.
-
2015/03/03 12:07:11
Oj to prawda, ziemniaki mają te moc, że pieczywo jest dłużej świeże:) .... ale bułeczek z nimi to chyba jeszcze nie robiłam:)
-
Gość: borówka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/03/04 12:26:51
Pyszne
-
2015/03/05 07:28:27
pamiętam jak piekłam chleb z ziemniakami - dłużej był świeży, szkoda że z bułkami nie jest podobnie
-
2015/03/05 08:51:15
No właśnie, moim zdaniem tak jest. Co prawda bułki nie leżały tydzień więc nie wiem jak smakują po 7 dniach ale po dwóch wciąż są świeże:) Te przynajmniej były:)
-
2015/03/05 15:20:42
O, fajne bułeczki. :)
-
Gość: borówka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/03/11 12:54:30
Bardzo ciekawe:)