Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Waniliowy budyń z tapioki

Będąc w dobrze zaopatrzonym sklepie uległam impulsowi i kupiłam tapiokę. Swoje musiała odleżeć  ale w końcu korzystając z wolnych dni ugotowałam  budyń. Tapioka  jest bezproblemowa podczas gotowania. Jest też bez smaku dlatego dodałam laskę wanilii, która zamieniła ją w całkiem dobry deser.

Składniki:

  • 1/2 szklanki tapioki
  • 3 szklanki mleka krowiego
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki cukru

Tapiokę zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny ( w tym czasie lekko napęcznieje). Dodać cukier, przekrojoną laskę wanilii i zagotować. Gotować kilka minut na małym ogniu, aż kulki tapioki staną się przejrzyste (ja gotowałam ok. 7 min.).  Przelać do pucharków, w tym czasie może być jeszcze rzadka ale bardzo szybko gęstnieje. Można podawać deser przestygnięty, jednak nam bardziej  smakował na ciepło.

Smacznego:)

czwartek, 05 lutego 2015, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2015/02/05 07:32:57
Do tej pory nie miałam okazji jej spróbować...
-
2015/02/05 17:15:26
uwielbiam desery z tapioki, są niepowtarzalnie delikatne!
-
2015/02/05 21:30:50
nigdy tapioki nie jadłam a wygląda kusząco
-
2015/02/06 02:42:32
Wspaniały budyń, tylko raz jadłam deser z tapioki i bardzo miło wspominam. Teraz mam chrapkę na taki!
-
2015/02/07 11:06:37
Uwielbiam taki budyń z tapioki, podaję o polany sosem malinowym lub innym owocowym:)