Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Szarlotka budyniowa

Żeby odpocząć trochę od piankowych mas na bazie serka mascarpone i bitej śmietany zrobiłam szarlotkę budyniową. Nie jest to, jak można pomyśleć czytając tytuł,  ciasto z gotowanym budyniem. Tym razem  do jabłek dodałam zamiast galaretki proszek budyniowy, który też świetnie związał masę jabłkową i nadał ciastu nieco odmienną nutę.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka

Zimną margarynę posiekać z mąką, proszkiem  i cukrem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części w proporcji 3/4 i 1/4. Większe ciasto rozwałkować na formę o wymiarach 24/36 cm i wstawić do lodówki, natomiast mniejsze zamrozić.

Składniki na masę z jabłek:

  • 1 kg jabłek np. szara reneta
  • 2 budynie waniliowe
  • cukier do smaku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i umieści garnku. Podlać odrobiną wody i prażyć, aż zaczną się rozpadać, dodać cukier i cynamon. Kiedy jabłka mają już pożądaną konsystnecję wsypać proszek budyniowy, wymieszać i zagotować. Wystudzić.

Na schłodzone ciasto wyłożyć zimną masę z jabłek na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

sobota, 21 lutego 2015, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2015/02/21 06:50:07
Ależ smakowicie wygląda:)
-
2015/02/21 06:58:33
Jak u mamy :) już mi pachnie :)
-
2015/02/21 22:02:24
Zjadłabym !
Przymierzałam się dzisiaj do szarlotki i w końcu upiekłam ciasteczka ;)
-
2015/02/22 10:25:04
Bardzo często dodaję do jabłek (zwłaszcza tych tartych lub musu) proszek budyniowy. Dzięki temu jabłka się nie rozpadają, no i mają fajny smaczek:).... mogę porwać kawalek twojej szarlotki Wiosenko?:)
-
2015/02/22 14:21:39
Takiej szarlotki to ja jeszcze nie jadłam. Pysznie wygląda :)
-
2015/02/22 21:25:04
Szarlotki są najlepsze. Twoja wygląda przepysznie. Chętnie bym sięgnęła po kawałeczek.
Pozdrowienia :)
-
2016/07/12 14:09:03
Moje ulubione ciasto, z budyniem najlepsze! :)