Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Pulpety amarantusowe w sosie słodko - kwaśnym

O tym, że potrzeba jest matką wynalazku przekonałam się już nie jeden raz. Ostatnio znowu, ponieważ robiłam pulpety i kiedy przyszło do panierowania ich w bułce tartej okazało się, że puszka jest pusta. Nie pamiętałam, żeby zrobić zapas więc z rękami w masie mięsnej utknęłam w martwym punkcie. I wtedy przypomniało mi się, że mam całą torebkę amarantusa. Okazało się, że amarantus wspaniale się sprawdza, obawiałam się trochę, że się będzie przypalał, ale nic takiego się nie wydarzyło. Na smak oczywiście nie wpływa ale pulpety mi uratował.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki amarantusa

Składniki na sos słodko - kwaśny:

  • 1 szklanka ketchupu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 posiekana cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2 szklanki wody

Do miski włożyć mięso mielone, dodać pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, sól, pieprz i jajko. Wyrobić dokładnie masę, formować małe pulpety. Obtoczyć je w amarantusie. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć pulpety na rumiano, zdjąć z ognia. Na tę samą patelnię wlać wszystki składniki sosu, zagotować. Zmniejszyc ogień do minimum, włożyć pulpety do sosu i gotować, ok. 45 min. W czasie gotowania sos zgęstnieje i nabierze ciemnej, instensywnej barwy. Podawać z ryżem.

Smacznego:)

poniedziałek, 09 lutego 2015, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2015/02/09 09:02:38
Smakowite odkrycie!
-
Gość: martyna, *.integer.pl
2015/02/09 12:08:56
nie potrafiłam znaleźć amarantusa więc zrobiłam pulpeciki bez ich udziału. fajnie się komponowały z dzikiem ryżem do obiadku no i oczywiście herbatką zen chai z teekanne. tak się zastanawiam czy brak amarantusa jakoś zmienił smak, ale jak go w końcu dorwę to się przekonam. ;)
-
2015/02/09 13:35:17
Brak amarantusa raczej na smak pulpetów nie wpłynął
-
2015/02/10 01:50:43
Podobają mi się zarówno pulpety jak i sos! Świetne połączenie
-
2015/02/10 12:42:16
Pulpetów nigdy nie obtaczam w bułce, podobnie jak kotletów mielonych ... ale podoba mi się ta amarantusowa kołderka:)
-
2015/02/10 22:02:18
świetne danie dla bezglutenowców