Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Pesto orzechowe

Kolejne pesto jakie zrobiłam to orzechowe.  Bardzo lubię tę nutę w różnego rodzaju potrawach, zarówno na słodko jaki i na słono. Pesto można zrobić tradycyjnie na bazie bazylii a ja zrobiłam z pietruszki, którą bardzo lubię i która  też się tu świetnie sprawdza. Makaron z takim pesto smakuje bosko:)

Skłądniki:

  • 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • ok. 100 ml oliwy
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz

Orzechy prażyć na suchej patelni kilka minut cały czas mieszając. Do kielicha blendera wrzucić obrany czosnek, uprażone orzechy oraz listki pietruszki. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. W trakcie miksowania wlewać cienkim strumieniem  oliwę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i tartym parmezanem. Dokładnie wymieszać. Trzymać w lodówce.

Smacznego:)

piątek, 20 lutego 2015, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2015/02/20 07:38:45
Ja wolę pietruszkowe od bazyliowego, ten smak jest mi bliższy...
-
2015/02/20 12:52:15
Uwielbiam domowe pest, ale z pietruchy to jeszcze go nie robiłam:) pozdrowionka ślę
-
2015/02/20 21:33:41
Chyba nawet bardziej lubię pesto na orzechach włoskich. A z natką, to już zupełnie nasze.
-
2015/02/21 22:06:51
Bardzo fajny przepis !
Chętnie zjadłabym makaron z takim dodatkiem :)