Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Pączki tradycyjne

Najlepsze pączki to te z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Jest z nimi trochę więcej roboty jednak kiedy chcę, żeby zostały na drugi dzień robię je właśnie bo są równie świeże jak dnia pierwszego. Natomiast kiedy robię mniejszą porcję wykorzystuję przepis tradycyjny. Pączki znikają błyskawicznie. Do tej pory formowałam kulki z ciasta tym razem wycięłam krążki i pozwoliłam im wyrosnąć. Nadziewałam po usmażeniu przy użyciu szprycy.


Składniki:

  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 60 g masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 250 ml mleka

Z drożdży, łyżki mąki i łyżki ciepłego mleka zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn, wymieszać. Dodać cukier, mleko, rozbełtane żółtka i dokładnie wyrobić ciasto. Na koniec dodać gorące, rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i lśniące i będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto jest już gotowe, rozwałkować je i wycinąć szklanką krążki o grubości 1 cm. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte pączki wrzucać na rozgrzany tłuszcz i smażyć kilka minut z każdej strony. Nadziewać szprycą zaraz po usmażeniu. Posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.

Smacznego:)

środa, 11 lutego 2015, wiosenka27
Tagi: drożdże

Polecane wpisy

Komentarze
2015/02/11 11:03:21
Super się prezentują, porywam jednego :-)
-
2015/02/11 11:41:38
Z ziemniakami to świetny pomysł!
-
2015/02/11 22:22:03
Ja też zawsze formuję bułeczkowe kształty, ale planuję wyciąć koła i pozwolić im wyrosnąć. W piątek planuję, a co.
-
2015/02/12 00:59:22
Pięknie wyglądają Twoje pączki!
-
2015/02/16 11:48:19
Wiosenko takich z ziemniakami jeszcze nie robiłam, wyglądają pysznie. Zapisuję przepis ... mam tylko pytanie odnośnie masła: czy gorące nie zabije drożdży, czy to po prostu pomyłka w pisaniu?
-
2015/02/16 13:55:25
Jolu, ja zawsze dodaję gorące masło, nie zabija drożdży, a ciasto rośnie wspaniale tylko jajka musza już być wmieszane w ciasto, żeby się nie scięły, pod wpływem gorącego masła.