Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Koperkowe kotlety z kaszy jaglanej

Kolejne kotlety z kaszy jaglanej, które podbiły moje podniebienie. Nazwałam je koperkowymi ponieważ to właśnie koperek jest tu najważniejszy pod względem smakowym. Kotleciki są lekkie, aromatyczne, przepyszne. Bardzo polecam:)

Źródło

składniki ( na ok. 8-10 niedużych kotletów) : 

- pół szklanki surowej kaszy jaglanej ( ok. 10 dag)
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- pół dużej cebuli
- 5-6 średniej wielkości pieczarek
- łyżka siekanej drobno natki pietruszki, koperku lub szczypiorku
- łyżeczka miękkiego masła
- sól, czarny pieprz, ew. łyżeczka curry, duża szczypta chilli

do panierowania: 
- tarta bułka
 do smażenia: 
kilka łyżek oleju z łyżeczką masła lub klarowane masło

Kaszę podprażyć na suchej, gorącej patelni, przepłukać dobrze wrzątkiem na sicie lub w garnku by pozbawić ją ewentualnej goryczki. Zagotować półtorej szklanki wody, lekko osolić, wrzucić kaszę i gotować ok. 15 - 20 minut, aż będzie miękka. W trakcie gotowania, gdyby chłonęła szybko wodę, można podlewać wrzątkiem. Na końcu, kiedy cały płyn się wchłonie, odstawić z ognia i lekko przestudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni aż będzie złota, dorzucić pokrojone drobno lub starte pieczarki. Smażyć jeszcze krótką chwilę mieszając. Jajka posiekać w kostkę, posiekać malakserem lub ubić tłuczkiem do ziemniaków na puree. Wszystkie składniki wraz z przyprawami wymieszać w dużej misce na jednolitą masę. Powinna mieć wyraźny smak, w razie potrzeby dodać więcej przypraw. Formować mocno ugniatając ( trochę jak gałkę ze śniegu) niezbyt duże kotlety, panierować w tartej bułce i smażyć po obu stronach na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor. Należy powstrzymać się przez pierwsze chwile od ich poruszania, niech się dobrze zrumienią przed przewróceniem.    - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/02/kotlety-z-kaszy-jaglanej.html#sthash.seQURMNn.dpuf

Składniki:

  • 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • pół cebuli
  • 6 dużych pieczarek
  • 2 czubate łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • tarta bułka
  • olej

Kaszę ugotować na sypko. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju, dodać pieczarki i dusić, aż płyn sok wyparuje. Jajka posiekać w kostkę. Kaszę, pieczarki, jajka na twardo włożyć do miski. Dodać koperek, surowe jajko, sól, pieprz i dokładnie wyrobić. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać odrobinę tartej bułki. Nabierać ręką małe porcję masy i formować płaskie kotleciki. Panierować w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane z obu stron. Podawć na ciepło, ale na zimno są również doskonałe.

Smacznego:)


składniki ( na ok. 8-10 niedużych kotletów) : 

- pół szklanki surowej kaszy jaglanej ( ok. 10 dag)
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- pół dużej cebuli
- 5-6 średniej wielkości pieczarek
- łyżka siekanej drobno natki pietruszki, koperku lub szczypiorku
- łyżeczka miękkiego masła
- sól, czarny pieprz, ew. łyżeczka curry, duża szczypta chilli - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/02/kotlety-z-kaszy-jaglanej.html#sthash.seQURMNn.dpuf

składniki ( na ok. 8-10 niedużych kotletów) : 

- pół szklanki surowej kaszy jaglanej ( ok. 10 dag)
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- pół dużej cebuli
- 5-6 średniej wielkości pieczarek
- łyżka siekanej drobno natki pietruszki, koperku lub szczypiorku
- łyżeczka miękkiego masła
- sól, czarny pieprz, ew. łyżeczka curry, duża szczypta chilli - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/02/kotlety-z-kaszy-jaglanej.html#sthash.seQURMNn.dpu
składniki ( na ok. 8-10 niedużych kotletów) : 

- pół szklanki surowej kaszy jaglanej ( ok. 10 dag)
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- pół dużej cebuli
- 5-6 średniej wielkości pieczarek
- łyżka siekanej drobno natki pietruszki, koperku lub szczypiorku
- łyżeczka miękkiego masła
- sól, czarny pieprz, ew. łyżeczka curry, duża szczypta chilli

do panierowania: 
- tarta bułka
 do smażenia: 
kilka łyżek oleju z łyżeczką masła lub klarowane masło

Kaszę podprażyć na suchej, gorącej patelni, przepłukać dobrze wrzątkiem na sicie lub w garnku by pozbawić ją ewentualnej goryczki. Zagotować półtorej szklanki wody, lekko osolić, wrzucić kaszę i gotować ok. 15 - 20 minut, aż będzie miękka. W trakcie gotowania, gdyby chłonęła szybko wodę, można podlewać wrzątkiem. Na końcu, kiedy cały płyn się wchłonie, odstawić z ognia i lekko przestudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni aż będzie złota, dorzucić pokrojone drobno lub starte pieczarki. Smażyć jeszcze krótką chwilę mieszając. Jajka posiekać w kostkę, posiekać malakserem lub ubić tłuczkiem do ziemniaków na puree. Wszystkie składniki wraz z przyprawami wymieszać w dużej misce na jednolitą masę. Powinna mieć wyraźny smak, w razie potrzeby dodać więcej przypraw. Formować mocno ugniatając ( trochę jak gałkę ze śniegu) niezbyt duże kotlety, panierować w tartej bułce i smażyć po obu stronach na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor. Należy powstrzymać się przez pierwsze chwile od ich poruszania, niech się dobrze zrumienią przed przewróceniem.    - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/02/kotlety-z-kaszy-jaglanej.html#sthash.seQURMNn.dpuf
składniki ( na ok. 8-10 niedużych kotletów) : 

- pół szklanki surowej kaszy jaglanej ( ok. 10 dag)
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- pół dużej cebuli
- 5-6 średniej wielkości pieczarek
- łyżka siekanej drobno natki pietruszki, koperku lub szczypiorku
- łyżeczka miękkiego masła
- sól, czarny pieprz, ew. łyżeczka curry, duża szczypta chilli

do panierowania: 
- tarta bułka
 do smażenia: 
kilka łyżek oleju z łyżeczką masła lub klarowane masło

Kaszę podprażyć na suchej, gorącej patelni, przepłukać dobrze wrzątkiem na sicie lub w garnku by pozbawić ją ewentualnej goryczki. Zagotować półtorej szklanki wody, lekko osolić, wrzucić kaszę i gotować ok. 15 - 20 minut, aż będzie miękka. W trakcie gotowania, gdyby chłonęła szybko wodę, można podlewać wrzątkiem. Na końcu, kiedy cały płyn się wchłonie, odstawić z ognia i lekko przestudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni aż będzie złota, dorzucić pokrojone drobno lub starte pieczarki. Smażyć jeszcze krótką chwilę mieszając. Jajka posiekać w kostkę, posiekać malakserem lub ubić tłuczkiem do ziemniaków na puree. Wszystkie składniki wraz z przyprawami wymieszać w dużej misce na jednolitą masę. Powinna mieć wyraźny smak, w razie potrzeby dodać więcej przypraw. Formować mocno ugniatając ( trochę jak gałkę ze śniegu) niezbyt duże kotlety, panierować w tartej bułce i smażyć po obu stronach na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor. Należy powstrzymać się przez pierwsze chwile od ich poruszania, niech się dobrze zrumienią przed przewróceniem.    - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/02/kotlety-z-kaszy-jaglanej.html#sthash.seQURMNn.dp
piątek, 06 lutego 2015, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2015/02/06 13:58:22
Właśnie myślałam o podobnych ze szpinakiem.... Pyszna propozycja z moją ukochaną jaglaną!
-
2015/02/06 20:17:06
świetne, coś dla mnie :)
-
2015/02/06 23:18:25
Muszą być obłędne. Bardzo lubię kotlety jajeczne, lubię też pieczarki no i oczywiście kaszę jaglaną.
-
2015/02/07 11:11:31
Lubię kotlety z jajka, ale w takiej wersji to jeszcze nie jadłam:) pysznie wyglądają:)
-
2015/02/09 19:24:09
Wyglądają bardzo apetycznie :)
-
2015/03/21 12:16:06
zrobiłam! są przepyszne!!