Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Dżem z pomarańczy

Taki dżem pomarańczowy z delikatnym posmakiem skórki chciałam zrobić od dawna. Kiedy w ubiegłym roku przebywałam w Irlandii, nie miałam szczęścia pod względem kulinarnym. Na śniadanaia serwowano nam codziennie to samo  i to by mi może niezbyt przeszkadzało natomiast to co leżało na stole moim zdaniem nie nadawało się do jedzenia. Paczkowana wędlina, sosy o dziwnym składzie albo przeterminowane, pachnące stęchlizną płatki zmusiły mnie do tego, że wybrałam "najczystszą" formę jedzenia jaką były tosty z dżemem. A dżem był pyszny. Intensywnie pomarańczowy z lekko gorzkim aromatem skórki, w dodatku niezbyt słodki, jak to się zazwyczaj zdarza w przypadku gotowych produktów. I ten, który wczoraj zrobiłam smakuje dokładnie tak samo.

Źródło

Składniki:

  • 6-7 pomarańczy
  • 500 g jasnego cukru trzcinowego ( dałam mniej)
  • skórka z 1 pomarańcza
  • sok z jednej cytryny

Pomarańcze filetować z białych osłonek i skórki. Pociąć na mniejsze kawałki, najlepiej zrobić to nad miską, żeby zebrać jak najwięcej soku, który będzie się wydzielał podczas tej czynności. Pomarańcze wraz z sokiem, sokiem z cytryny i skórką pomarańczową przełożyć do garnka, wstawić na niewielki ogień. Kiedy sok z kawałkami pomarańczy się podgrzeje dodać cukier. Mieszać aż się rozpuści. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować do uzyskania odpowiedniej  konsystencji. Należy dosyć często sprawdzać konsystencję i mieszać żeby  się nie przypaliło. 

Smacznego:)

środa, 04 lutego 2015, wiosenka27
Tagi: pomarańcze

Polecane wpisy

Komentarze
2015/02/04 08:12:23
Robiłam dokładnie z tego samego przepisu. Mój dżem nie jest taki jasny. Myślałam, że to przez cukier trzcinowy, ale Ty też masz taki. Ciekawe w czym tkwi problem. Długo gotowałaś? Bo ja strasznie.
-
2015/02/04 08:49:33
Uwielbiam pomarańczowy dżem, często używam do przełożenia ciast :)
-
Gość: wroclaw50, *.adm.uni.wroc.pl
2015/02/04 09:45:11
ile wychodzi słoiczków tego smakołyku, jak długo Pani gotowała ?
-
2015/02/04 10:24:23
Apetycznie wygląda. Ulubiony dżem mojego męża
-
2015/02/04 11:02:43
Narobiłaś mi smaka na dżemik:) .... muszę go zrobić:)
-
2015/02/04 11:15:09
Piękny ma kolor :) Chętnie bym go spróbowała :)
-
2015/02/04 14:09:47
Z podanych proporcji wyszło mi 2 słoiczki. Gotowałam dość długo, bo ok. 2 godzin, było bardzo dużo soku
-
2015/02/04 19:18:28
Kocham dżemy domowej roboty. U mnie przepis na truskawkowy.
Pozdrawiam
-
2015/02/04 23:01:04
Mniam, pychota taki dżem. Też powinnam zrobić :)