Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ciastka cytrynowe z kardamonem

Połączenie cytryny i kardamonu poznałam przy tej nalewce. Ponieważ te smaki doskonale się ze sobą komponują postanowiłam je przełożyć na ciastka. Wyszły kruche, aromatyczne, wyraziste i po prostu bardzo smaczne. Kardamon jest bardzo intensywną przyprawą dlatego nie można z nim przesadzić.


Składniki:

  • 225 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki soku z  cytryny + skórka
  • 3 ziarna kardamonu
  • 2 i 1/2 szklanki mąki

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mleko, sok i skórkę z cytryny i sól, oraz roztarte w moździerzu ziarna kardamonu. Wszystko  zmiksować razem. Stopniowo dodawać mąkę i dokładnie wymieszać. Zawinąć ciasto w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wałkowac ciasto i wycinać foremką ciastka o grubości około 4 mm. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w 200 st. C, do zrumienienia.

Smacznego:)

wtorek, 24 lutego 2015, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2015/02/24 08:19:00
Mmm , aromatyczne ciacha! Podobają mi się. :)
Miłego dnia
-
2015/02/24 10:21:39
A widzisz, mam w domu kardamon!
-
2015/02/24 11:22:41
domowe ciasteczka - najlepsze!
-
2015/02/24 19:55:38
Przepiękne Wiosenko. Niestety na razie nie zrobię.
-
2015/02/25 09:05:53
Kruche ciasteczka to coś co zawsze musimy mieć w puszce:). Twoje muszą przepięknie pachnieć i wspaniale smakować:)