Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Pan Rustico - Styczniowa Piekarnia

W Styczniowej piekarni pojawiła się propozycja upieczenia pysznego chleba więc czemu by się nie zmobilizować. Ostatnio pieczywo rzadko u mnie gości więc dobrze jak przynajmniej raz w miesiącu coś  upiekę.  Mój chleb oczywiście pękł na samym środku  ale w smaku jest bardzo dobry. W środku mięciutki, z wierzchu chrupiąca skórka, pycha.

Razem ze mną piekli:

Akacjowy blog
Bajkorada
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Jagodziana Coffee
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kuchenne wojowanie
Kulinarne przygody Gatity
Leśny zakątek
Magnolia rozmaryn
Manufaktura Moni
Małe kulinaria
Mozaika życia
Nie tylko na słodko
Nieład malutki
Ogrody Babilonu
Posadzone i zjedzone
Proste potrawy
Smak mojego domu
Smakowity chleb
Smakowe kubki
Stare gary
W poszukiwaniu slowlife
Ugotujmy to
Zacisze kuchenne



Składniki na starter:

  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych)
  • 125 g mąki pszennej chlebowej

Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny.

Skąłdniki na ciasto właściwe:

  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych)
  • 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnice i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo mąki, żeby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na min. 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Blachę wysypać mąką. Ciasto przełożyć na blachę. Rozciągnąć na ok. 30 cm długości złożyć na pół – czynność dwukrotnie powtórzyć. Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut (powinien dobrze wyrosnąć). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce.

Smacznego:)

środa, 14 stycznia 2015, wiosenka27
Tagi: drożdże

Polecane wpisy

Komentarze
2015/01/14 20:47:30
Chleb jest piękny!
Naprawdę pysznie Ci się upiekł.
Dziękuję za styczniowe wypiekanie.
-
2015/01/14 21:06:50
Wiosenko a co Ty chcesz od swojego bochenka?
-
2015/01/14 21:09:50
Musiałam go skroić bo przy Twoim to mój nie nadawał się do zdjęcia:)
-
2015/01/14 21:22:16
Chleb powinien pęknąć, moja kuzynka tak twierdzi , podobno chleb bez pęknięcia to jak pewna część ciała Piękny wyszedł
-
2015/01/14 22:22:04
wspaniały chlebek upiekłaś! dzięki za wspólny wypiek :)
-
Gość: szafir, *.dynamic-ww-1.vectranet.pl
2015/01/15 04:55:43
Udanego Nowego Roku!
-
2015/01/15 07:21:48
Idealny ma środek! Dziękuję za wspólny styczniowy czas!
-
2015/01/15 07:52:58
Pięknie Ci się upiekł :) miło było wspólnie uczestniczyć w styczniowej piekarni.
-
2015/01/15 08:35:16
Wyobraziłam go sobie składając w myślach kromeczki i uważam, że musiał być uroczy. No, ale wiadomo, że i tak smak jest najważniejszy :)
-
2015/01/15 08:51:05
Fantastyczny chlebek!
-
2015/01/15 09:12:02
Twój chlebek jak bagietka i do tego bardziej razowa niż pszenna. Piękny !
Dziękuję za wspólna piekarnię !
-
Gość: kulinarne przygody Gatity, 217.96.18.*
2015/01/15 09:15:16
Pięknie Ci się upiekł :)
Do następnego razu !
-
2015/01/15 09:27:17
chlebuś bardzo naturalnie wyglada, przepis jest rzeczywiście świetny
-
2015/01/15 11:06:36
Apetyczne wnętrze. Dziękuję za czas przy kolejnym, wspólnym bochenku.:)
-
2015/01/15 11:08:10
Wiosenko bardzo ładny miękkisz ma Twój chlebuś:). Dziękuję za wspólne pieczenie:)
-
2015/01/15 12:35:13
Przepyszne kromeczki!
Dziękuję za kolejny raz :)
-
2015/01/15 16:46:32
Jakie piękne "gniazdko" znalazłaś dla swojego chlebka :)
-
Gość: Małgosia z Akacjowego Bloga, *.dynamic.chello.pl
2015/01/15 18:17:01
Miło było razem upiec ten chleb, pozdrawiam i do następnego razu :)
-
Gość: Gucio, *.ronus.pl
2015/01/15 19:45:20
Pęknięcie w środku mało widoczne i przydało tylko uroku. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
-
2015/01/15 20:44:49
Takie chleby z "defektem" są najlepsze, bo świadczą o tym, że robione są przez ludzi a nie maszyny, ale u Ciebie tego pęknięcia zupełnie nie widać. Do następnego spotkania przy piekarniku :)
-
2015/01/15 20:49:09
Nie widać bo go skroiłam a ja bym chciała takie pięknę bochenki piec:)
-
2015/01/16 09:13:25
Piękny chleb, w takim razie ładne zdjęcia robisz, bo nie widać żadnych niedoskonałości:-) Miło się razem piekło, dziękuję i pozdrawiam!
-
2015/01/17 17:16:34
Baaardzo apetyczny chleb! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam!