Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Chowder z ziemniakami i brukselką

Dzisiejszy pomysł na obiad jest kontynuacją mojej bliższej znajomości z brukselką. Jeszcze niedawno przeglądając gazetę z przepisami na pewno przekręciłabym kartkę dalej nie zwracając uwagi na cokolwiek co zawiera brukselkę. Na szczęście dzięki temu daniu odkryłam tę uroczą kapustkę i teraz mogę namawiać wszystkich do spróbowania.


Źródło: Moje Gotowanie, nr 3/2014

Składniki:

  • 300 g brukselki
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 l bulionu z kurczaka
  • 4 liście laurowe
  • pieprz, sól
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • szczypiorek

Brukselkę oczyścić, przekroić na pół lub na cztery części. Rozgrzać garnek, wrzucić boczek, wytopić, dołożyć posiekaną cebulę, smażyć przez 3 minuty, po czym dodać masło i brukselkę. Po 5 minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć, aż się zeszklą. Dolać gorący bulion, wrzucić liście laurowe i gotować ok. 20 min. aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z ognia i powoli dodać śmietanę wymieszaną z musztardą. Doprawić solą i pieprzem, z powrotem postawić na małym ogniu, aż zupa zawrze. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego:)

poniedziałek, 26 stycznia 2015, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2015/01/26 07:28:52
Jak pięknie, kolorowo!
-
2015/01/26 15:28:49
Wygląda bardzo, bardzo apetycznie:). Połączenie brukselki i boczku jest wspaniałe:)
-
2015/01/27 08:41:56
Apetyczna zupka, taka wiosenna. :)
-
2015/03/10 10:57:51
Zrobiłam zupę, wyszła przepysznie :) Chwalę u siebie :) Pozdrawiam