Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Bigos wielkopolski

Chociaż Wielkopolska jest mi całkowicie odległa zarówno geograficznie jak i  mentalnie w tym roku na święta gościł u mnie bigos według temtejszego przepisu. Nie jest to danie, kóre robi się zbyt często ale jeśli już to zwykle wychodzą wielkie ilości. W tym przepisie wszysko  bazuje na 1 kg kapusty więc jak dla mnie nietypowo ale idealnie. Różnica od tego bigosu, który robiłam do tej pory polega na  obróbce boczku i dodatku nieco innych ziół. No i oczywiście jest dużo suszonego aromatu a to dzięki śliwkom jak i grzybom. Bigos jest pyszny, aromatyczny i na pewno znajdzie swoich amatorów.


Źródło: Polska kuchnia regionalna, wyd.  SBM

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 40 dag wędzonego boczku
  • 20 dag cienkiej kiełbasy
  • 1/2 kg wieprzowego mięsa np. karczek, łopatka
  • 2 łyżki smalcu
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 20 dag suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • sól, pieprz

Grzyby namoczyć dzień wcześniej, odsączyć, pokroić. Kiełbasę pokroić w kostkę, śliwki również. Ugotować boczek w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, odcedzić ale wody nie wylewać. Boczek pokroić w kostkę a wywarem zalać posiekaną  kapustę. Mięso pokroić w kostkę. Na smalcu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mięso, przesmażyć. Podlać wodą, dodać grzyby, wywar grzybowy (najlepiej stopniowo) oraz śliwki i  koncentrat pomidorowy. Dusić do miękkości mięsa, dodać do kapusty razem z boczkiem, kiełbasą i śliwkami. Wymieszać, przyprawić roztartym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.

Smacznego:)

sobota, 03 stycznia 2015, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2015/01/03 09:17:38
Nie robiłam do tej pory bigosu na gotowanym boczku. Trzeba będzie kiedyś spróbować.
-
2015/01/03 09:55:44
Robię inaczej, ale mój jest raczej kujawski, według mojej Mamy :)
Ja kawałki boczku dodaję do gotującej się kapusty, a resztę pokrojoną przesmażam z kiełbasami :)
Pozdrawiam w nowym roku :)
-
2015/01/03 10:06:13
Ja zwykle też tak robię ale tutaj trzymałam się tego przepisu z podanej książki:)
-
2015/01/03 13:34:19
U mnie jeszcze wino ląduje i też dodaję chudy boczek i dużo wieprzowego mięsa, a część kapusty kiszonej zastępuję słodką. Widać co kraj to obyczaj... ale smaka mi narobiłaś na bigos ogromną!
-
2015/01/03 15:08:44
Z winem też musi być smacznie. Ja często dodaję wino do sosów czy risotto ale do bigosu jakoś nie, w sumie sama nie wiem czemu:)
-
2015/01/05 02:06:41
Zachciało mi się takiego bigosu :)
-
2015/01/05 14:57:33
Rzeczywiście troszkę inaczej robi się ten bigos, ale z wielką przyjemnością bym go spróbowała:)