Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Sylwestrowy grzaniec z suszoną pigwą

Nie każdy będzie dzisiaj pił szampana. Niektórzy nie lubią, inni nie mogą a jeszcze inni wolą coś innego. Ja należę do tej pierwszej grupy dlatego zawsze szukam jakiegoś zastępstwa. W tym roku dodatkowo Nowy Rok powitam chorobą więc jedyne  co  przyjdzie mi pić to grzaniec. Dodam do niego resztki suszonej pigwy, żeby był piękny i klarowny, podobnie jak to się stało przy wigilijnym kompocie.

Szczęśliwego Nowego Roku:)


Składniki na 2-3 porcje:

  • 500 ml piwa
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 1 świeża pomarańcza
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2-3 ziarenka kardamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 laski kory cynamonowej
  • garść suszonej pigwy
  • garść żurawiny
  • kilka goździków

Piwo podgrzać z sokiem i cukrem. Dodać goździki, pigwę, cynamon, anyż,  kardamon, żurawinę. Chwilę pogotować. Przelać do szklanek i podawać natychmiast.

Na zdrowie:)

środa, 31 grudnia 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/12/31 07:47:07
Pychota! Najlepsze życzenia!
-
2014/12/31 11:30:00
Wiesz Wiosenko. Też myślałam, że nie lubię szampana. Do czasu, aż miałam okazję pić prawdziwego, francuskiego, a nie wino musujące. Jest rewelacyjny.
A Twój grzaniec wygląda świetnie. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
-
2014/12/31 17:19:25
Byłam dziś na długim spacerze i widziałam na drzewie żółciutkie pigwy.... ale by mi się przydały na taki smakowity grzaniec, tym bardziej że zmarzłam...
Dużo zdrówka Wiosenko! I wszystkiego najlepszego w nowym roku!
-
2015/01/01 17:52:14
Ja akurat z tych, którzy uwielbiają, ale w tym roku nie mogą:) .... Wiosenko zdrówka i szczęścia w Nowym Roku Ci życzę:)
-
2015/01/05 18:09:42
grzaniec pierwsza klasa:) najlepszy na zimowe wieczory.
-
2015/01/08 12:07:55
Ale świetna sprawa!