Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Strudel z jabłkami i żurawiną

Strudel z jabłkami jest bardzo znany  w Austrii a swoją popularność zdobył za panowania Habsburgów. Wygląda na bardzo skomplikowany wypiek tymczasem sprawa jest naprawdę prosta. A będzie jeszcze prostsza jeśli użyjemy gotowego ciasta. Ja miałam w lodówce arkusz francuskiego więc go wykorzystałam. Dałam za dużo jabłek dlatego ciastao mi pękło ale smakowało wyśmienicie. Zniknęło w całości zanim zdążyło wystygnąć.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3-4 jabłka
  • sok z jednej cytryny
  • cukier puder

Jabłka obrać, usunać gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Posypać je cukrem pudrem i cynamonem oraz skropić  sokiem z cytryny i wymieszać z żurawiną.

Arkusz ciasta rozłożyć. Ułożyć na nim jabłka. Zwijać strudel od dłuższej strony, dokładnie dociskając. Przełożyć strudel na formę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 25 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

poniedziałek, 08 grudnia 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/12/08 07:25:44
Kusi mnie to ciasto od dłuższego czasu...
-
2014/12/08 19:46:40
Ja zamierzam zrobić niedługo taki prawdziwy strudel, gdzie ciasto będzie cieniutkie i przezroczyste. Mam nadzieję, że się zmobilizuję.
-
2014/12/08 21:03:57
Mniaaaam :) taki wypiek wciąż przede mną :-)
-
2014/12/10 11:24:43
Cudowne ciasto, uwielbiam takie mocno napakowane jabłkami:) .... Karolciu to jak się ju zmobilizujesz to daj znac, upieczemy razem:)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/03/09 14:55:48
to nie ma nic wspolnego ze strudlem