Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Rosół z perliczki

Niedawno, na świąteczny stół  proponowałam  gęsie uda natomiast dzisiaj i za kilka dni ponownie będę Was namawiać na spróbowanie mięsa perliczki. Kurczak jest już tak powszechny, że tak naprawdę stracił swój smak. Dlatego też taka perliczka jest wspaniałą odmianą. Mięso jest delikatne i ma swój smak a rosół wychodzi rewelacyjny. Przypomina taki prawdziwy, wiejski rosół.


Składniki:

  • 1 perliczka
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • ziele angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ziarenka pieprzu w całości
  • natka pietruszki
  • sól

Cebulę opalić na palniku. Marchewkę, pietruszkę, pora, selera obrać. Perliczkę pokroić na części. Szyję, skrzydełka, podudzia, udka włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą. Przykryć mięso i zagotować, zdjąć powstałą pianę. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu ok. 30 min. Dodać  warzywa,  ziele angielskie, liście laurowe i czarny pieprz w ziarenkach. Gotować przez około 2  godziny na bardzo małym ogniu. Pod koniec dosmakować rosół, jeśli jest zbyt mało słony. Podawać z nitkami, posypany posiekaną natką pietruszki  i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego:)

środa, 10 grudnia 2014, wiosenka27
Tagi: perliczka

Polecane wpisy

Komentarze
2014/12/10 07:34:46
I na pewno pięknie pachnie...
-
2014/12/10 11:26:57
Uwielbiam taki rosołek:)
-
2014/12/10 19:42:36
Wiosenko a skąd perliczka?
-
2014/12/10 20:35:49
Moja? Z Biedronki:)) Ale świeża