Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Pierogi z makiem w sosie pomarańczowym

Dzisiejsze danie jest alternatywą dla klusków z makiem w związku z tym nie brzmiało dla mnie zbyt atrakcyjnie. Kluski z makiem jadłam raz w życiu, smakowały okropnie i pewnie dlatego długo po nie jeszcze nie sięgnę. Pierogi, jak i większość jedzenia, wolę w wersji wytrawnej więc i czyjś zachwyt nad tymi z makiem też nie był dla mnie wiarygodny. Jednak gdy w myślach dołożyłam do nich sos maślano-pomarańczowy, podobny do tego jak przy naleśnikach Suzette, moje kubki smakowałe oszalały. Przez cały dzień nie mogłam się na niczym skupić, myślałam tylko o tych pierogach. Przy okazji pieczenia tych drożdżówek, odłożyłam sobie trochę maku, tak tylko na spróbowanie. Ulepiłam dosłownie 10 pierogów z makowym farszem, i już po chwili żałowałam, że tylko tyle bo  moim zachwytom nie było końca. Same pierogi są bardzo dobre i mówię to ja umiarkowana wielbicielka słodkiego jedzenia ale w zestawieniu  z boskim sosem maślano-pomarańczowym pierogi są nieziemskie. To było genialne połączenie i zachęcam wszystkich do jego wypróbowania.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka masła lub oleju
  • 1 jajko roztrzepane
  • około 200 ml ciepłej wody
  • ok. 300 g masy makowej
  • skórka pomarańczowa

Masę makową wymieszać, dodać do nie pokrojoną skórkę pomarańczową. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto (przez około 10 minut).  Ciasto odkrawać po kawałku i  rozwałkować, kieliszkiem lub szklanką wycinać kółka.  Nakładać po łyżeczce makowego nadzienia i zlepiać brzegi w pierogi. Wrzucać partiami na  wrzącą wodę i gotować do miękkości, aż pierogi wypłyną.

Składniki na sos maslano-pomarańczowy:

  • 60 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • skórka z pomarańczy
  • 20 g cukru
  • 30 g pokrojonego w kostkę masła
  • 1 łyżka stołowa likieru pomarańczowego  (u mnie cointreau- można pominąć)

Na patelnię o grubym dnie wrzucić cukier, dodać kilka łyżek wody i wymieszać. Podgrzewać na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Gdy cukier już się rozpuści, zwiększyć ogień. Nadal podgrzewać już bez przykrycia aż cukier zbrązowieje (przez 2 -3 minuty. Następnie zmniejszyć ogień, dodać sok i skórkę otartą z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy, wymieszać. Dodać masło i nadal mieszać, aż się roztopi. Wlać likier pomarańczowy i zamieszać. Tak przygotowanym sosem polewać odcedzone pierogi.

Smacznego:)

wtorek, 23 grudnia 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/12/23 07:37:17
takie pierogi na słodko chętnie bym zjadła :)
-
2014/12/23 07:43:28
Myślę, że dałabym się skusić, choć za słodkimi daniami na wigilię nie przepadam...
-
2014/12/23 17:45:53
Ja kluski z makiem uwielbiam co mnie samą dziwi, bo makowców nie znoszę. A te Twoje pierogi muszą być wyśmienite.
-
2014/12/23 18:53:43
Nie jadłam nigdy pierogów na słodko (z wyjątkiem tych z owocami) .... musze kiedyś i ja zrobić na próbę:).
Korzystając z okazji chciałabym życzyć Tobie oraz Twojej Rodzince zdrowych, wesołych, pełnych miłości i smakołyków Świąt:)
-
2014/12/23 20:50:35
Fajne te pierożki, nigdy nie próbowałam takich.