Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Pieczone udka perliczki

Zastanawiałam się jakim daniem rozpocząć Nowy Rok, żeby było bardziej odświętnie i przypomniało mi się, że mam udka perliczki. Kiedyś udało mi się kupić 2 sztuki  tego ptaka więc podzieliłam je na porcje i trzymam w zamrażalniku na takie chwile jak dzisiaj. Niektóre części już wykorzystałam i  mogę szczerze polecić rosół z peliczki lub takie duszone piersi w białym winie z pigwą. Pycha!

Zostały mi 4 udka i z początku nie planowałam ich piec bo wydawało mi się to mało ekonomiczne-zazwyczaj piekę większą ilość a nie 4 sztuki. Ale przecież można razem z mięsem upiec ziemniaki, co też zrobiłam i obiad dzięki temu wyszedł wspaniały. Prawdziwie odświętny. Przy tej okazji jednak uświadomiłam sobie, że zrobiłam błąd dzieląc perliczki na porcje bo z powodzeniem można upiec całego ptaka, przynajmniej jedną mogłam zostawić w całości. Mięso smakuje wyśmienicie a sama perliczka nie jest tak duża jak na przykład gęś więc 2 - 3 osobowa rodzina powinna sobie z nią poradzić w czasie jednego obiadu.

Pierwszy dzień Nowego Roku napawa mnie nadzieją i optymizmem. Chciałabym, aby tak było codziennie i tego życzę zarówno Wam jak i sobie:)

Pozdrawiam i życzę smacznego:)


Składniki:

  • 4 udka perliczki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 czosnku
  • oliwa do spyskania

Przygotowac solankę  z 4 l wody i 2 łyżek soli. Dokładnie wymieszać  i włożyć do niej udka, odstawić na 24 godziny, najlepiej do lodówki. Po tym czasie wyjąć udka z solanki i osuszyć papierowym ręcznikiem. Suche przyprawy wymieszać, czosnek przecisnąć przez praskę. Natrzeć udka przyprawami i czosnkiem i delikatnie spryskać oliwą. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 160 stopni przez około 1 godzinę, potem zwiększyłam moc piekarnika do 180  aż się udka zarumieniły. Trwało to jakieś dodatkowe 15 minut. Udka perliczki podałam z pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową.

Smacznego:)

 

czwartek, 01 stycznia 2015, wiosenka27
Tagi: perliczka

Polecane wpisy

Komentarze
2015/01/01 18:41:41
Danie godne noworocznego obiadu:). U nas dziś były pałki w maślance:) .... szczęśliwego Nowego Roku Wiosenko:)