Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Pieczone gęsie udka

Gęsina to mięso kojarzone głównie  z 11 listopada. Jako, że nie występuje na stole zbyt często nadal jest mięsem odświętnym, przynajmniej u mnie w domu. Z tego też powodu będzie mile widziana w czasie Bożego Narodzenia. Można upiec całą gęś, u mnie jednak to się nie sprawdza, dlatego piekę same uda. Moczone w solance, posypane ulubionymi ziołami  i pieczone w niezbyt wysokiej temperaturze są wspaniałym świątecznym  daniem. Bardzo polecam.

Składniki:

  • 2 gęsie uda
  • 2 łyżki soli
  • majeranek
  • olej

2 łyżki soli rozpuścić w 4 litrach wody. Włożyć uda i odstawić na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie osuszyć uda, spryskać oliwą i natrzeć majerankiem. Ponownie odstawić na 3-4 godziny. Przełożyć uda do gęsiarki lub zwykłej brytfanki (wtedy przykryć folią) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 1 godziny, następnie zdjąć przykrycie, można zwiększyć nieco temperaturę do 180 i piec, żeby mięso się zrumieniło (ja piekłam jescze około 20 min).

Smacznego:)

piątek, 05 grudnia 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/12/05 08:19:58
Kusi mnie i gęś, i kaczka, ale nie wiem jak się przyjmie w domu...
-
2014/12/05 08:24:09
Żeby się przekonać trzeba spróbować:)
-
Gość: migotka21, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/12/05 23:16:46
O, akurat przeleciałam przez targi świąteczne w Krakowie (oba - na Rynku i pod galerią krakowską) w drodze do autobusu 129 i na Rynku zauważyłam stoisko z udkami gęsimi 22 zł sztuka. Niestety było za zimno i nie zatrzymałam się sprawdzić - same w tej cenie czy już z dodatkami. Ale założę się, że one nie były takie pyszne i do tego smakowicie wyglądające jak te z przepisu.
-
2014/12/06 13:53:23
Nie pamiętam czy jadłam kiedyś gęsinę czy nie ... ciekawa jestem jej smaku:)
-
Gość: klaudynas, *.mostykatowice.pl
2014/12/17 08:28:56
a jedno udko to porcja dla jednej czy dwóch osób ? Będę mieć na wigilię 10 osobową rodzinę i nie wiem ile udek przeznaczyć. Proszę o pomoc !!!
-
2014/12/17 20:25:52
To zależy od indywidualnych możliwości ale moim zdaniem jedno udo to zdecydowanie za duzo dla jednej osoby:)
-
Gość: klaudynas, 80.50.127.*
2015/01/13 08:31:57
udka zrobiłam, wyszły pyszne tylko zdecydowanie dłużej trzeba piec bo po godzinie były twarde jeszcze. Ale pychota !!!!!
-
2015/01/13 18:29:19
Cieszę się, że smakowały. Długość pieczenia zależy też od wielkości udek, ja pieklam 1,20 i to było wystarczająco a po upieczeniu nie wyjmowałam mięsa z piekarnika tylko jeszcze trochę sobie w nim siedziało. Ale zwiększenie czasu nie powinno być problemem:)