Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Nalewka na orzechach laskowych

Drugim świątecznym trunkiem w tym roku będzie ta nalewka podpatrzona u Karoliny. Wiedziałam, że ją zrobię jak tylko ją zobaczyłam. Uwielbiam orzechy laskowe, ich aromat i wszystko z ich dodatkiem. Nalewka jest esencją ich smaku.


Źródło

Składniki:

  • 1,5 szklanki orzechów laskowych, bez łupinek
  • 2 laski wanilii
  • 2 szczypty mielonego ziela angielskiego
  • 100 g cukru
  • 100 g wody
  • 0,75 l wódki

 

Orzechy obrać ze skórki i posiekać.  Przełożyć do słoja razem z zielem i przeciętymi laskami wanilii.  Zalać wódką, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na minimum 2 tygodnie.  Od czasu do czasu potrząsać słojem.

Po 2 tygodniach przygotować syrop z cukru i wody.  Ostudzić.  Zawartość słoja przecedzić przez sito wyłożone gazą.  Wycisnąć dokładnie.  Orzechy można zostawić np do ciasta.  Nalewkę przefiltrować. Połączyć z ostudzonym syropem, wymieszać i przelać do butelki.  Odstawić na kolejne 3 tygodnie w ciemne miejsce.

Na zdrowie:)

środa, 17 grudnia 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/12/17 15:01:23
Wow, boska jest Wiosenko! :)
-
2014/12/17 19:54:58
Mojej już prawie nie ma :(
-
2014/12/17 19:59:50
Muszę ją zrobić, koniecznie .... tylko orzechy muszę kupić, bo swoje już wszystkie zużyłam:). Pozdrowionka:)
-
Gość: maciek9206, *.adsl.inetia.pl
2015/09/20 22:09:15
A jaki masz sposób na pozbycie się skórki z orzechów ?