Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto serowo-makowe

Pozostając w klimatach świąteczno - noworocznych polecam wspaniałe ciasto w tradycyjnej nucie. A to dzięki zawartości sera i maku -  bo chyba nie ma bardziej oczywistego smaku tradycji. Ciasto smakuje wspaniale a najlepsze dla mnie jest to, że dzięki czekoladzie w warstwie makowej nikt nie chciał uwierzyć, że to naprawdę jest mak. Bardzo polecam:)


Źródło

Składniki (tortownica o śr. 26 cm):

  • 800 g gotowej masy makowej z bakaliami
  • 1 kg twarogu mielonego trzykrotnie
  • 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 100-150 g cukru (albo do smaku)
  • 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4-5 łyżek likieru pomarańczowego albo 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • dodatkowe bakalie (siekane orzechy i migdały, suszone morele, rodzynki)

Składniki na polewę:

  • 150 g czekolady
  • 50 g masła
  • 2 łyżki soku lub likieru pomarańczowego
  • bakalie do przybrania

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 200°C. Masę makową wymieszać z żółtkami, czubatą łyżką mąki ziemniaczanej i bakaliami. Jeśli trzeba, to mak nieco dosłodzić. Czekoladę rozpuścić w garnuszku na parze, wlać do masy makowej i zamieszać. Na dno tortownicy wyłożyć połowę masy i wyrównać. Wstawić do piecyka i zmniejszyć temperaturę do 180°C - piec przez około 15 - 18 minut (aż warstwa przestanie być mokra. W tym czasie twaróg utrzeć z białkami jajek, likierem lub aromatem oraz resztą mąki ziemniaczanej. Stopniowo dodawać cukier, próbując, czy już wystarczy. Wyjąć z piekarnika spód makowy i wylać na niego połowę masy twarogowej - wyrównać i piec kolejne 15 minut. Ponownie wyjąć tortownicę i ostrożnie rozprowadzić resztę masy makowej. Piec kolejne 15 minut. Później wylać resztę masy sernikowej i znów piec, aż zastygnie. Studzić w lekko uchylonym piekarniku przez 30 minut, a później na kratce. Gdy torcik wystygnie, przygotować polewę. W garnuszku na parze rozpuścić masło i czekoladę. Zdjąć z ognia, dodać likier lub sok pomarańczowy i chwilę szybko ucierać, aby masa była gładka. Polać nią torcik, ozdobić według uznania i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.

Smacznego!

wtorek, 30 grudnia 2014, wiosenka27
Tagi: ser mak bakalie

Polecane wpisy

Komentarze
2014/12/30 09:59:44
W tej wersji mak bardzo mi odpowiada. Świetne ciasto!
-
2014/12/30 10:10:07
Pycha ciacho! Najlepszego w Nowym Roku!
-
2014/12/30 16:08:49
Piękne
-
2014/12/30 16:30:10
Jak dla mnie bajka. Uwielbiam wszystkie ciacha z makiem! :)
-
2014/12/30 20:25:46
To jedno z ulubionych ciast mojego szwagra. Cały czas opowiada o sero-makowcu. Ja niestety za makiem w ciastach nie przepadam.
-
2015/01/01 17:50:44
Nie piekłam jeszcze nigdy sero-makowca, ale patrząc na Twój stwierdzam, że to wersja luksusowa:)