Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Syrop z pigwy

Moją kuchnię opanowała pigwa. Mam jeszcze kilka pomysłów co do jej zastosowania ale dzisiaj chcę pokazać ten najprostszy i najbardziej oczywisty czyli syrop do herbaty w zastęstwie za cytrynę.

Składniki :

  • 1 kg  pigwy
  • ok. 3 szklanek cukru

Pigwę wyszorować, przekroić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki a w końcu w kostkę. Pokrojoną pigwę przekładać do słoików i zasypywać cukrem. Ilość cukru powinna być mniej więcej dostosowana do ilości pigwy czyli na szklankę pokrojonej pigwy dałam szklankę cukru. Można dać trochę mniej lub więcej, zależy jak słodko lubimy. Pigwa puści sok już po kilku godzinach, jednak co jakiś czas należy potrząsnąć słoikiem żeby cukier rozpuścił się całkowicie. Syrop trzymam w lodówce. Jest dokonały do herbaty.

Smacznego:)

niedziela, 16 listopada 2014, wiosenka27
Tagi: pigwa

Polecane wpisy

Komentarze
2014/11/16 19:55:13
U mnie stoi syrop z pigwowca. Jeszcze stoi, ale niedługo już go zabraknie :)
-
2014/11/16 20:00:45
Z pigwowca też bym zrobiła gdybym go miała. Pamiętam z dzieciństwa:)
-
2014/11/18 12:09:37
U nas z pigwy to najczęściej nalewka powstaje, ale taki syrop jest bardzo ciekawy:)