Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Suszona pigwa

Przeczytałąm gdzieś, że najlepszy wigilijny kompot z suszu to ten, który zawiera pigwę. Ta myśl "chodziła" mi po głowie kilka dni pomimo, że kompot to jest chyba ostatnia rzecz, o której myślę w czasie wigilii. Pigwę ususzyłam w piekarniku na niskiej temperaturze a dosuszałam na kaloryferze. Wygląda jak suszone jabłka i wcale mnie nie ciągnęło, żeby spróbować ale kiedy w końcu sięgnęłam po jeden plasterek okazało się, że jest dziwnie wciągająca i bardzo smaczna. Chyba nawet smakuje mi bardziej niż  jabłka.

Składniki:

  • 3 pigwy

Pigwy umyć, przekroić, wykroić gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć je na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 60-70 stopni. Suszyć około 20-30 minut. Ja obserwowałam i kiedy stwierdziłam, że pigwa jest już dobra wyjęłam z piekarnika. Dosuszałam na kaloryferze.Można też trzymać dłużej  wpiekarniku na niższej temperaturze.

Smacznego:)

czwartek, 20 listopada 2014, wiosenka27
Tagi: pigwa

Polecane wpisy

Komentarze
2014/11/20 07:57:46
Chętnie wypiłabym kompot z suszu z dodatkiem pigwy!
-
Gość: aniaw, *.internetdsl.tpnet.pl
2014/11/20 12:05:06
Czy chodzi o pigwę czy pigwowca bo tak ze zdjęcia wydaje mi się że to drugie.
-
2014/11/20 14:19:21
To jest pigwa
-
2014/11/20 22:52:13
A ja uwielbiam kompot z suszu, ale tylko wtedy, kiedy susz nie jest wędzony. Jak spotkam jeszcze pigwę, to obie ususzę.
-
2014/11/22 18:20:45
Wiosenko wygląda rzeczywiście jak suszone jabłka .... a czy po ususzeniu utrzymuje się kwaskowaty smak czy raczej przechodzi w slodycz?
-
2014/11/22 20:07:33
Po ugryzieniu czuć kwaskowy smak pigwy:)