Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Rozgrzewająca zupa fasolowa

Zbliżają się zimne dni więc będą potrzebne pomysły na rozgrzewające zupy.  Ja już jedną zaliczyłam. Ugotowałam (aż sama nie wierzę) zupę fasolową. Kiedy byłam dzieckiem nie znosiłam fasolówki, ale jak wiadomo z biegiem lat smaki się zmieniają. Nie korzystałam z żadnego przepisu, zupę ugotowałam według logiki i własnego smaku. A ten mi podpowiadał, że do fasoli idealnie pasuje boczek. Wyszła pyszna zupa.

Składniki:

  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 5 dużych ziemniaków
  • 3 łyżki pasty pomidorowej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 szklanka fasoli (może  być z puszki)
  • natka pietruszki
  • szczypta cukru

Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rozgrzanego garnka i smażyć, aż się wytopi. Dodać pokrojoną cebulę, majeranek oraz ziemniaki i smażyć ok. 4-5 min. Wlać wodę, a najlepiej bulion warzywny i  doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu ok. 30 min. Dodać fasolę oraz passatę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Smacznego:)

wtorek, 18 listopada 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/11/18 08:03:16
Na jesienno-zimowe chłody - idealna!
-
2014/11/18 09:53:14
Bo boczek pasuje idealnie do fasoli. U nas też ostatnio są rozgrzewające.
-
2014/11/18 12:36:39
Oj tak boczek pasuje idealnie:) .... a samą fasolówkę teraz lubię, kiedyś nie cierpiałam ....
-
2014/11/19 00:26:33
Zupa fajna ale w wersji mini. :-)
Muszę zdecydowanie zwiększyć proporcje, bo my zupy jadamy w ilościach "hurtowych". :-)
-
Gość: czarny, *.centertel.pl
2014/12/29 16:27:40
Ojciec Grande przed moczeniem suchych nasion sparzyć je wrzątkiem, a potem gotować z odrobiną kminku gotować w tej samej wodzie, co była moczona.