Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Roladki drobiowe z morelami w sosie estragonowym

Szybki ale w miarę elegancki obiad to mogą być roladki. A ponieważ w środek można wkładać różności często korzystam z tego pomysłu. Tym razem zapakowałam w mięsną roladkę ser pleśniowy oraz morele. Udusiłam je w sosie estragonowym na bazie białego wina. Całość na 5 z plusem- taką ocenę wystawili mi ci, którzy jedli te roladki.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • kilka suszonych moreli
  • 1 cebula
  • 100 g sera pleśniowego np. cammembert
  • szklanka białego wina
  • łyżka suszonego estragonu
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • ew. szklanka bulionu
  • olej do smażenia

Filety przekroić na pół i wzdłuż. Delikatnie je rozbić i oprószyć solą i pieprzem. Na środku każdego fileta ułożyć mały kaałek sera pleśniowego i morele. Zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć roladki z każdej strony na rumiano, dodać pokrojoną cebulę i chwilę razem smażyć. Dodać bulion i wino, kilka pokrojonych moreli  oraz estragon i dusić kilkanaście minut (długość duszenia zależy od grubości roladek). Pod koniec dodać śmietankę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Trzymac jeszcze chwilę na ogniu, aż sos się zredukuje. Roladki doskonale smakują z ryżem.

Smacznego:)

wtorek, 25 listopada 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/11/25 07:30:31
Bardzo mi taki obiad pasuje...
-
2014/11/25 17:01:15
Mi też pasuje ;), wspaniale przygotowane mięso, pozdrawiam cieplutko:*
-
2014/11/25 22:26:12
Podoba mi się. A w tle anonse?;)
-
2014/11/27 14:20:08
Ja to bym Ci 6 dała:)