Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Pasztet z kaszy jaglanej i pieczarek

Kolejna pozycja na liście dań z kaszą jaglaną to pasztet. Podobnie jak przy pulpetach masa jeszcze przed zapieczeniem była tak pyszna, że istniało ryzyko, że ją zjem, zanim przełożę do formy i upiekę. Powstrzymałam się jednak, gdyż, u mnie w domu,  nie tylko ja lubię kaszę jaglaną. Pasztet smakuje doskonale na ciepło, jest dobry też na zimno ale najbardziej smakował mi kolejnego dnia odgrzewany na patelni. Z dodatkiem surówki z ulubionych świeżych warzyw może stanowić zarówno obiad jak i kolację. Bardzo polecam:)


Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • bułka tarta

Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek, kiedy się wytopi dodać cebulę i chwilę podsmażać. Dodać pieczarki i dusić ok. 10 min. Do uotowanej kaszy dodać pieczarki z boczkiem, jajko, sól pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka  można dodać trochę bułki tartej. Formę keksową wysmarować masłem i wysypać tartą  bułką. Przełożyć masę , wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 40 min. Wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego:)

poniedziałek, 03 listopada 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/11/03 07:35:58
Widzę, że kasza jaglana weszła Ci w krew....
-
2014/11/03 16:54:38
Chciałoby się rzec : szalejesz z jaglanką:)
-
2014/11/03 17:48:08
Już mi się podoba.
-
2014/11/03 18:44:03
świetny pasztet na bazie kaszy jaglanej!
-
Gość: borówka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/11/07 11:46:10
chętnie spróbuję