Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Nalewka z suszonych śliwek

Nalewki przygotowuje się najczęściej z owoców świeżych jednak suszone też świetnie się do tego nadają. Robiłam już kiedyś nalewkę z suszonych gruszek i była pyszna a dzisiaj zapraszam na suszoną śliwkówkę. Nalewka można przygotować o każdej porze roku więc jeśli ktoś nie zdążył w październiku zrobić ze świeżych śliwek to polecam ten przepis. Nalewka jest raczej wytrawna, zawiera tylko tyle cukru ile było w śliwkach.

Źródło: Złota Księga Nalewek

Składniki:

  • 1/2 kg suszonych śliwek
  • 1,5 l wódki 45%

Śliwki włożyć do gąsiorka. Zalać wódką, gąsiorek zamknąć. Postawić w ciepłym miejscu na 4 dni. Po tym czasie zlać nalewkę, filtrując przez bibułkę filtracyjną. Rozlać do butelek, dobrze zakorkować. Odstawić na miesiąc.

Na zdrowie:)

środa, 19 listopada 2014, wiosenka27
Tagi: wódka śliwki

Polecane wpisy

Komentarze
2014/11/19 08:32:44
Fajny przepis, myślę, że chętnie z niego skorzystam...
-
2014/11/19 08:44:21
I jaka szybka. A te śliwki potem do ciasta :)
-
2014/11/22 18:18:05
Przepiękny kolor ma ta nalewka .....
-
Gość: Łysiejący nalewkarz, *.tktelekom.pl
2015/06/26 13:48:01
Sugestia: proszę sparzyć śliwki przez 15 sekund, wyłowić je i pociąć w paski. Pozbędziemy się oleju (o ile go producent użył) a smaku nalewki nie stracimy zbyt wiele.