Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Kruche ciasto z pigwą

Sezonowość powoduje, że w internecie  pojawiają się w tym samym czasie  podobne wypieki czy dania a autorzy blogów niemalże czytają sobie w myślach. Teraz trwa sezon na pigwę więc wszędzie można natknąć się na przepisy z jej użyciem a moje statystyki wskazują, że najczęściej oglądanym przepisem jest nalewka, chociaż wcale nie z pigwy a z owoców pigwowca.

W ostatnim czasie nabyłam sporą ilość pigwy, część zesmażyłam na pokazaną już konfiturę. Pomyślałam, że upiekę kruche ciasto, czyli taką prawie szarlotkę tyle, że z pigwą. Ale, ku mojemu rozczarowaniu bo tyle się naczytałam jaka ona jest wspaniała,  konfitura nie zachwyciła  mnie jakoś sczególnie więc przełożyłam ją do słoików w nadziei, że może jakiś łakomczuch się na nią skusi i zje, ot tak, po prostu łyżką. Następnego dnia weszłam do internetu i zobaczyłam ten pomysł na dodanie do masy z pigwy budyniu. Pomyślałam, że spróbuję choć fajerwerków się nie spodziewałam. Tymczasem okazało się, że budyniowy posmak rewelacyjnie wpłynął na  konfiturę z pigwy i ciasto wyszło przepyszne. Cieszę się, na takie zbiegi okoliczności i bardzo wszystkim polecam to ciasto.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka

Zimną margarynę posiekać z mąką, proszkiem  i cukrem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części w proporcji 3/4 i 1/4. Większe ciasto rozwałkować na formę o wymiarach 24/36 cm i wstawić do lodówki, natomiast mniejsze zamrozić.

Składniki na masę z pigwy:

  • 500 ml konfitury z pigwy
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 szklanki wody

Konfiturę przełożyć do garnka, dodać 1,5 szklanki wody, zagotować. W reszcie wody rozmieszać proszek budyniowy. Gdy konfitura się zagotuje, dodać budyń, wymieszać i zagotować. Odstawić do wystygnięcia.

Na schłodzone ciasto wyłożyć zimną masę z pigwy, na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

czwartek, 13 listopada 2014, wiosenka27
Tagi: budyń pigwa

Polecane wpisy

Komentarze
2014/11/13 07:51:55
Myślałam o podobnym cieście z dżemem z dyni...
-
2014/11/14 00:13:46
A ja nigdy pigwy nie jadłam... Ciekawa jestem jej smaku bardzo :)
Twoje ciasto wygląda cudnie :)
-
2014/11/14 17:20:40
Wygląda bardzo smakowicie .... u mnie akurat dziś szarlotka, ale na takie ciasto też bym się chętnie skusiła:)
-
2014/11/15 12:05:08
Uwielbiam pigwę i myslę, ze to ciacho bardzo przypadłoby mi do gustu:) Pysznie wyglada!