Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Konfitura z pigwy

Tego przepisu miało nie być na blogu bo w pierwszej chwili ta konfitura mnie nie zachwyciła. Jednak w wyniku szczęśliwego zbiegu okoliczności (szerzej o tym wkrótce) stało się tak, że trochę ją ulepszyłam i znalazłam dla niej doskonałe zastosowanie. Tak więc ze spokojnym sumieniem mogę podać przepis na aromatyczną konfiturę z pigwy a za kilka dni zobaczycie co z niej wymyśliłam.


Składniki:

  • 2 kg pigwy
  • 6 szklanek wody
  • 3 szklanki cukru ( można dać więcej-kwestia indywidualna)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 goździki

Pigwy umyć, przekroić, wydrążyć z gniazd nasiennych i pokroić na małe kawałki. Włożyć je do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 40 min. W tym czasie owoce się rozgotują ale na pewno nie wszystkie i nie dokładne. Jeżeli chcecie mieć gładką konfiturę można je rozgnieść, ja lubie jak się trafiają kawałki owoców. Dodać cukier, cynamon i goździki zgniecione w moździerzu. Wszystko gotować jeszcze około 20-30 min, jeśli woda wyparowała można jeszcze trochę dodać. Gorącą konfiturę przekładać do słoików, zakręcać, zapasteryzować. Z podanych proporcji wyszło mi 4 słoiki po 500 ml.

Smacznego:)

poniedziałek, 10 listopada 2014, wiosenka27
Tagi: cynamon pigwa

Polecane wpisy

Komentarze
2014/11/10 10:00:07
Ciekawa jestem co z niej wyczarowałaś i co to za zbieg okoliczności.
-
2014/11/10 11:32:09
Wspaniałe są pigwowe przetwory!
-
2014/11/12 16:40:00
Też jestem ciekawa co tam z niej pysznego przygotowałaś:) ... nie jadłam jeszcze konfitury z pigwy, ciekawa jestem smaku:)
-
2014/11/12 21:36:36
Na pewno pyszna :) Uwielbiam pigwę!