Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb litewski

Chleb litewski należy do ścisłej piątki chlebów, które lubię najbardziej. Dlatego nie było opcji co by chleb się  nie pojawił  skoro w Listopadowej Piekarni padła taka propozycja. Chleb jest raczej z tych ciężkich , ale ja takie lubię no i ten smak kminku. Po prostu uwielbiam.

Razem ze mną piekli:

Składniki:

  • 50 g zakwasu
  • 130 g mąki żytniej
  • 120 g wody

Składniki wymieszać i odstawić na 8 – 12 godzin.

  • cały zaczyn
  • 90 g mąki żytniej
  • 110 g wody

Składniki wymieszać i odstawić na 3 – 4 godziny. Zaczyn powinien się podnieść, a jego powierzchnia powinna być lekko wklęsła.

  • 100 g otrąb
  • 2 łyżki kminku
  • 200 g wody

Wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba, zalać otręby wrzącą wodą, dodać lekko zmiażdżony kminek.

  • cały zaczyn
  • zaparzone otręby
  • 350 g mąki żytniej razowej
  • 150 g mąki żytniej
  • 300 g wody
  • 2 łyżki melasy
  • 1 łyżka soli

Z mąki żytniej razowej odsypać dwie łyżki mąki, i uprażyć ją na suchej patelni, by nabrała brązowego koloru, należy uważać, by się nie przypaliła. Następnie wymieszać w misce cały zaczyn, z resztą składników, oprócz soli, mieszać należy tylko do połączenia składników. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Przy mieszaniu mikserem nie może tworzyć się bryła ciasta. W odrobinie wody rozpuścić sól, dodać do ciasta i lekko wymieszać całość. Ciastem napełnić foremki prostokątne, do połowy ich wysokości, wygładzić powierzchnie wodą. Chleb powinien wyrosnąć do podwojenia objętości, co może trwać nawet do 4 godzin. Po wyrośnięciu należy jeszcze raz wierzch posmarować wodą. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250° C i piec przez 15 minut z termoobiegiem, potem zmniejszyć do 200° C i piec jeszcze 30 minut, już bez termoobiegu, dalej zmniejszyć do 180° C i dopiekać około 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki, odwrócić i wystudzić. Chleb nadaje się do jedzenia dopiero następnego dnia.

Smacznego:)

środa, 19 listopada 2014, wiosenka27
Tagi: kminek zakwas

Polecane wpisy

Komentarze
2014/11/19 21:34:59
Też uwielbiam taki chleb , twój śliczny wyszedł
-
2014/11/19 21:42:48
Jak czytam u Ciebie, to wszystko jest dla mnie jasne. Nie dałam rady upiec go na dzisiaj, ale zrobię niedługo na pewno.
-
2014/11/19 22:08:37
Pięknie upieczony!
Ja też uwielbiam ten chleb Wiosenko.
Dziekuję za Twój udział w listopadowej Piekarni.
-
2014/11/20 07:31:55
Mój tato przywozi czasem chleb z Ukrainy i faktycznie... jest ciężki, ale i wyśmienity w smaku i długo świeży....
-
2014/11/20 09:10:22
Piękny bochenek! Dziękuję za wspólne pieczenie!
-
2014/11/20 09:25:45
Ja mogę powiedzieć śmiało, że u mnie jest w pierwszej jedynce ulubionych chlebów.;))
Miło było znów razem piec.:) Pozdrowienia!
-
2014/11/20 10:52:01
Choć nie przepadam za kminkiem, to w tym chlebie nie przeszkadza mi on wcale. Pyszny wypiek.
-
2014/11/20 11:20:40
Fantastycznie upieczony! Dziękuję za wspólny listopadowy czas!
-
2014/11/20 15:48:36
Mój tez jakby słabo udany, ale smak świetny, pozdrawiam :)
-
2014/11/20 19:40:42
Bardzo sie cieszę, że ten chlebek mi się udał i mogłam piec w tak doborowym towarzystwie.
Pozdrawiam.
-
Gość: Małgosia z Akacjowego Bloga, *.dynamic.chello.pl
2014/11/20 19:41:36
Bardzo łądny wypiek, pozdrowienia i do zobaczenia w kolejnej piekarni
-
2014/11/21 00:21:43
Cudny chlebek i cudne zdjęcia:-) Dziękuję za wspólny wypiek:-)
-
Gość: Gucio, *.ronus.pl
2014/11/21 14:58:04
Witam w gronie miłośników chlebów litewskich!!! Piękne zdjęcie i pachnące kminkiem bochenki. Do kolejnego pieczenia.
-
2014/11/21 18:09:07
Pieknie Ci sie upiekł.Dziękuje że znowu razem piekliśmy :-)
-
2014/11/21 18:45:53
Ja też wysoko litewski stawiam w rankingu chlebowym :) Świetny wypiek!
-
2014/11/22 18:19:32
Też bardzo lubię chleb litewski .... to jedyny "wypiek" w, którym toleruję kminek:). Pięknie Ci sie upiekł Wiosenko
-
2014/11/22 19:17:33
Tak, to przepyszny chleb. :)
Dziękuję za wspólne pieczenie :)