Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Waniliowa konfitura z jabłek, dyni i pomarańczy

Dynia i jabłka to doskonałe połączenie. Można powiedzieć, że pod względem konsystencji stanowią jedność. Natomiast obawiałam się, że w smaku będzie trochę mdło dlatego zdecydowałam się na dodanie wanilii oraz pomarańczy. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania a obawy prysły w jednej chwili, wraz z pierwszym kęsem. Konfitura ma konsystencję musu i jest po prostu wspaniała. Doskonale nadaje się do naleśników, tostów czy do przełożenia kruchych ciastek.


Składniki:

  • 3  duże jabłka (u mnie boikeny)
  • 300 g miąższu dyni
  • 2 pomarańcze
  • 2 laski wanilii
  • cukier do smaku (u mnie 6 łyżek)

Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Pomarańcze sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dynię i jabłka wrzucić do rondla, dodać cukier i dusić na niezbyt dużym ogniu. Wanilię przeciąć wzdłuż, wyjąć ziarenka i dodać do rondla. Dynia ma zazwyczaj sporo wody, kiedy jej nadmiar odparuje dodać skórkę i sok  z pomarańczy. Dusić tak długo, aż konsystencja będzie idealnie gładka. Jeśli chcemy skrócić czas  przygotowania można użyć blendera. Gorącą przełożyć do słoiczków. Można zapasteryzować.

Smacznego:)

czwartek, 09 października 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/09 07:25:17
Cudowna propozycja!
-
2014/10/09 11:16:02
Robiłam jabłka z dynią, dynię z pomarańczą, jabłka z wanilią, ale nigdy nie wszystko w jednym słoiczku. Wygląda obłędnie
-
2014/10/09 18:56:32
taka konfitura to jest to! :)
-
2014/10/14 10:14:29
Kilka dni temu robiłam dżem z dyni, pomarańczy i cytryn ... taki z jabłkami jeszcze przede mną:) ... a co to za jabłka boikeny? Pierwszy raz o takiej odmianie słyszę:)