Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Sernik dla papieża

Ciastem, który Jan Paweł II rozsławił na całą Polskę  a może i na świat jest kremówka. Wystarczyło jedno zdanie wypowiedziane w czasie spotkania z wiernymi aby  ranga  ciastka z kremem ze zwykłej urosła do papieskiej.  Można by sądzić na tej podstawie że było to ulubione ciasto papieża. Tymczasem czytając różne artykuły na jego temat  doszłam  do jednego wniosku: papież nie był smakoszem. Jako człowiek skromny w każdej sferze życia, a zwłaszcza w tej materialnej, zadowalał się prostymi posiłkami i raczej jadał by zaspokoić głód a nie po to by się rozkoszować. Dobrym źródłem na ten temat był ksiądz Mieczysław Maliński, przyjaciel papieża. Według niego Jan Paweł II nie ujawniał swoich preferecji wiadomo jednak było, że lubi ziemniaki z kwaśnym mlekiem, jajecznicę na boczku, kiełbasę na gorąco. Na obiad papież jadał specjały kuchni włoskiej, spaghetti oraz ulubioną zupę warzywnę minestrone, ponadto cielęcinę i ryby. A na deser, nie kremówkę lecz szarlotkę lub sernik. Siostry sercanki, które prowadziły papieżowi kuchnię nie miały zatem trudnego zadania. Wszystko miało być proste i skromne. Natknęłam się na przepis sióstr na wyborny sernik dla papieża. Jest to taki tradycyjny wypiek na kruchym cieście, i raczej należy do tych ciężkich. Ja się nieco odzwyczaiłam od tego rodzaju serników ale wiem, że mają one swoich zwolenników.

Źródło: Kolekcja Jan Paweł II

Skłądniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 25 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera białego
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 białka
  • 8 żółtek
  • 1,5 torebki budyniu waniliowego
  • skórka z 1 pomarańczy

Posiekać wszystkie składniki ciasta nożem, a następnie zagnieść ciasto i włożyć na 1/2 godź. do lodówki. Odciąć 1/3 ciasta, resztą wylepić tortownicę (26 cm średnicy). Podpiec na jasnozłoty kolor. Wszystkie składniki masy  oprócz 2 białek utrzeć w malakserze na puszystą masę. Delikatnie wynieszać ubite białka, otartą skórkę z pomarańczy. Masę wylać na podpieczony spód. Na grubej tarce zetrzeć resztę ciasta i posypać masę, Piec w temperaturze 170 stopni przez około 50 min.

Smacznego:)

czwartek, 16 października 2014, wiosenka27
Tagi: ser

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/16 07:18:58
bardzo apetyczny ten sernik, a ja właśnie mam chęć na taki ciężko sernik :) mniam
-
2014/10/16 09:28:35
Mimo wszystko trzeba przyznać, że ten klasyczny sernik wart jest uwagi...
-
Gość: MonikaK, *.internetdsl.tpnet.pl
2014/10/16 09:52:13
Bardzo ładny wpis.... Przepis zapisałam do wypróbowania. Dzięki!
-
2014/10/16 11:12:35
Wiosenko przepiękny i z piękną historią.
-
2014/10/16 18:06:33
Aga, ja też natknęłam sie na przepis na ulubiony sernik Papieża Jana Pawła II, który był na jasnym cieście :D. A u kogoś widziałam jeszcze inny przepis od naszych. Widać Jan Paweł II uwielbiał serniki :-)
-
2014/10/16 18:08:11
Zapomniałam napisać, że sernik wygląda przepysznie i na pewno wypróbuję przepis :))
-
2014/10/16 19:05:37
Andziu, pewnie to nie jest oryginalny przepis. Chodziło raczej o sam fakt, że papież lubił serniki:)
-
2014/10/16 20:12:14
Taki prawdziwy sernik smakujący sernikiem, musiał być pyszny :)
-
2014/10/19 11:55:45
Kochana ja uwielbiam takie ciężkie, staromodne serniki .... ależ mi chętna na takowy przyszła:) buziaki