Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Pulpety jaglane z pieczarkami w sosie curry

Ktoś mi kiedyś powiedział, że kasza jaglana jest "obrzydliwa". Wyobraziłam sobie wtedy jej okropny smak i długo się zbierałam, żeby po nią sięgnąć pierwszy raz. Kiedy się przełamałam, okazało się, że nie jest taka zła i  zaczęłam ją stopniowo dodawać do zup, potem jakaś sałatka, pasty. Dzisiaj  paczkę kaszy mam w szafce ciągle i zastanawiam się jak można było ją określić jako obrzydliwą. Kasza jaglana to maluteńkie delikatne kuleczki, w smaku jest neutralna w związku z tym można z niej zrobić chyba wszystko. I na słono  i na słodko-chociaż ja jeszcze w wersji słodkiej nie robiłam. Dzisiaj polecam przepyszne delikatne pulpety z dodatkiem pieczarek. Zastanawiałam się nad sosem, czy pomidorowy czy z grzybów suszonych aż  wpadłam na to, żeby zrobić curry. Aromatyczny sos jest tu potrzebny, żeby danie nie było zbyt mdłe i sos curry spełnił ten warunek.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 10 pieczarek
  • natka pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Kaszę ugotować na sypko. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną  jedną cebulę i chwilę przesmażyć. Dodać starte na tarce pieczarki i udusić. Przyprawić solą i pieprzem. W misce umieścić kaszę, pieczarki i posiekaną natkę. Przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.  Formować małe pulpety wielkości orzecha włoskiego. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać odrobinę bułki tartej -wszystko zależy od kaszy.  Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek  i  chwilę przesmażyć. Dodać mąkę i curry i ponownie chwilę przesmażyć cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki. Wlać mleko i doprowadzić do wrzenia. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać trochę więcej wody lub mleka.  Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Włożyć pulpety do sosu i gotować chwilę, żeby przeszły smakiem i aromatem curry.  Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego:)

niedziela, 19 października 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/19 07:56:32
ale smakowicie sie prezentują :) mniam!
-
2014/10/19 10:58:52
bardzo smakowite danie :)
-
2014/10/19 12:06:29
Wiosenko, bo jeśli ktoś nie umie jej ugotować to może być obrzydliwa ... ja za pierwszym razem nie przelałam jej wrzątkiem i była taka gorzkawa .... takie pulpety to bardzo ciekawy sposób na jej zagospodarowanie:)
-
2014/10/19 13:39:21
Tak się składa, że ja ją uwielbiam! To moja ulubiona kasza. Dziś dodałam ją do zupy ogórkowej, a na blog wrzucę zaraz kaszotto jaglane z dynią. Zawsze można jeść z pobudek zdrowotnych...
-
2014/10/19 15:51:35
kocham kaszę jaglaną i robię z niej co się da ;) pulpeciki wyglądają mega apetycznie :)
-
Gość: BasiaK., *.devs.futuro.pl
2014/10/24 14:34:29
Wczoraj robiłam i potwierdzam - danie jest przepyszne :)
Nie wszystkich co prawda przekonało połączenie pieczarek z curry, ale mnie smakowało bardzo. Polecam, bo to lekkie i pyszne danie :)
Dziękuję za przepis :)