![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Utwórz swoją wizytówkę ![]() |
Blog > Komentarze do wpisu
Pszenny chleb na zakwasie
Fascynują mnie chleby na zakwasie. Wyrastają dłużej niż drożdżowe ale smak jest wspaniały. I to poczucie, że jem coś zdrowego jest bardzo cenne. Moje zakwasowe trochę jeszcze odbiegają od ideału ale nawet jeśli z wyglądu jest coś nie tak na smak nie ma to wpływu. Składniki na zaczyn zakwasowy:
Wykonanie: Zakwas wymieszać dokładnie z wodą i dodać mąkę. Ponownie wymieszać, przykryć folią i zostawić na 12h w chłodnym miejscu (20C). Składniki na ciasto właściwe:
W misce robota wymieszać zaczyn, wodę, sól i miód. Dodać mąki i wyrobiać ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Uformować kulę i zostawić pod przykryciem w naoliwionej misce na około 4 godziny. Ciasto ma podwoić swoją objętość. W trakcie wyrastanie ciasto złożyć dwa razy. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby odgazować. Uformować bochenek i przełożyć do kosza do wyrastania wyłożonego bawełnianą, omączoną ściereczką. Przykryć ściereczką i folią i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Włożyć chleb, spryskać go wodą i piec około 35 - 40 minut. Kiedy chleb zacznie się rumienić, uchylić na chwilę drzwi piekarnika, aby wypuścić parę. Smacznego:) czwartek, 23 października 2014, wiosenka27
Tagi:
zakwas
|