Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Pasta z wątróbki i jabłek

Dzisiaj mam propozycję dla tych  co nie jadają wątróbki. Być może dacie się skusić na pastę. Wątróbka uduszona z boczkiem, cebulką i jabłkiem. Dla mnie pyszna. Mogłabym ją zjeść już w takiej formie, zresztą obowiązkowo podjadłam. Wersja zmiksowana wygląda jak pasztet jednak smakuje inaczej. Warto spróbować.

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 200g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 kwaśne jabłka
  • kieliszek koniaku
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • natka pietruszki

Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię. Gdy tłuszcz się wytopi dodać cebulę i podsmażyć, dodać wątróbkę, pokrojone w cząstki jabłka i majeranek. Podlać odrobiną wody, koniakiem,  przykryć i dusić do miękkości wątróbki. Przyprawić solą i pieprzem. Gdy wątróbka wystygnie zmiksować, dodać posiekaną natkę pietruszki i dodać do pasty. Przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki.

Smacznego:)

poniedziałek, 20 października 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/20 07:34:03
Super propozycja, bo ja uwielbiam wątróbkę z jabłkami....
-
2014/10/20 14:32:52
Wątróbki w kawałku nie lubię, ale już w pasztecie czy tego rodzaju paście mi smakuje. Dlatego zapisuję do wypróbowania :)
-
2014/10/31 09:00:09
Zrobiłam - delikatnie słodka wyszła, przepyszna :)
przystole.blox.pl/2014/10/Pasta-z-watrobki-i-jablek-z-boczkiem.html
-
2014/11/02 13:12:29
Widziałam ją u Edytki i mam na nią straszną ochotę:)