Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Miodowe żeberka z kukurydzą

Kukurydzę  lubię za to, że nadaje każdej potrawie odrobinę naturalnej słodyczy. Mięso w jej towarzystwie smakuje naprawdę doskonale. Jeśli do tego zestawu dodamy odrobinę miodu i świeży koperek to jest to danie, od którego nie moge się oderwać. I wcale nie mięso jest tu najważniejsze i najlepsze.

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 2 puszki kukurydzy
  • 2 łyżki miodu
  • pęczek świeżego koperku
  • sól, pieprz
  • olej

Żeberka oczyścić, pokroić na mniejsze porcje. Oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać olej w dużym rondlu. Podsmażyć żeberka z każdej strony. Wlać  ok. 2 szkalnek wody i dusić na małym ogniu ok. 40 min, w razie konieczności dodać jeszcze trochę wody. Gdy żeberka są już miękkie dodać miód i dusić jeszcze ok. 10 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać kukurydzę , wymieszać i trzymać na ogniu ok. 5 min. Na koniec dodać posiekany koperek.

Smacznego:)

poniedziałek, 13 października 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/13 07:30:10
Mięso w smakowitym żółtym towarzystwie...
-
2014/10/13 09:01:14
A u nas żeberka jakoś się nie pojawiają, chociaż kukurydza od czasu do czasu tak.
-
2014/10/13 14:35:36
Żeberka można zastąpić innym mięsem np. karkówką,. Rozumiem, że jak się trafią tłuste to można się na długo do nich zniechęcicć:)
-
2014/10/14 10:37:02
Wiosenko już widzę jak moja Lilijka siedzi nad garnkiem z żeberkami i wybiera kukurydzę:) To jej wielka smakoszka:) ... a ja zapewne bym jej pomogła:) ... żeberka natomiast wsunęliby chłopcy:)