Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Korzenny chutney z żurawiny

Jest już dostępna świeża żurawina. Owoce są twarde i gorzkawe jeśli jednak dodamy do nich odpowiednią ilość cukru gorycz znika a naturalna kwaskowość żurawiny wspaniale przełamuje tę dodatkową słodycz. Żurawina idealnie pasuje do mięsa. Jeśli tylko ktoś lubi słodkawe dodatki do pieczystego nie powinien przejść obojętnie obok tego przepisu.


Skłądniki:

  • 2 szklanki świeżej żurawiny
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • szklanka cukru (może okazać się, że potrzeba więcej-wg własnego smaku)
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • świeżo mielony pieprz

Żurawinę zalać wodą i gotować na małym ogniu. Gdy żurawina jest już lekko miękka dodać cukier, sok z cytryny i pomarańczy oraz korzenne przyprawy. Gotować, aż chutney będzie gęstawy i klarowny. Moja żurawina prawie całkowicie się rozpadła. Podawać do wędlin lub pieczonych mięs np. kaczki.

Smacznego:)

 

piątek, 17 października 2014, wiosenka27
Tagi: żurawina

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/17 07:53:09
Super dodatek do mięsa!
-
2014/10/18 08:50:49
UWielbiam. Robię jakieś co roku.
-
2014/10/19 11:03:10
na pewno pycha, lubię takie dodatki do mięs
-
2014/10/19 12:01:27
U nas niestety jakoś nikt za bardzo nie chce jeść słodko - mięsnych połaczeń .... ale ja lubię taka żurawinę zajadać prosto ze słoika:)
-
Gość: ula, *.ssp.dialog.net.pl
2014/10/30 22:27:45
Świetny pomysł, żurawina ma świetny smak i rewelacyjne właściwości. Przede wszystkim jest bardzo zdrowa. Dlatego też tworzy się z niej skuteczne środki jak zurascin uro.