Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Jesienna zupa z soczewicą, makaronem i pieczarkami

Soczewica i pieczarki to wyjątkowo zgrany duet i często wystepuję u mnie w tym zestawieniu. Niestety, wizualnie jest to porażka. Zarówno pieczarki jak i zielona soczewica zabarwiają potrawy na burawy kolor. A jak wiadomo jemy też oczami dlatego próbowałam ratować wygląd tej zupy dodając pomidory. Nie wyszło idealnie, na szczęście smak  zrekompensował ten" nie wyjściowy"wygląd. Podczas jedzenia  kołatała mi w głowie myśl, że tak smakuje zdrowie: dużo składników, zdrowych składników, zero chemii, aromat naturalnych ziół i czysty, niczym nie obiążony smak.


Składniki:

  • 100 g soczewicy
  • 100 g makaronu
  • 5-6 pieczarek
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 1 marchewka
  • kawałek pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bazylii
  • sól, pieprz
  • 1 l bulionu

W garnku rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek oraz startą marchewkę, i pietruszkę.  Wszystko smażyć chwilę, zalać bulionem, zagotować. Dodać selera naciowego, pora i bazylię i gotować na małym ogniu ok. 30 min. Zupę dopełnić wodą.  Po tym czasie dodać opłukaną soczewicę i gotować jeszcze ok. 10 min. Dodać pokrojone pieczarki i makaron oraz passatę. Gotować, do pożądanej miękkości makaronu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego:)

piątek, 31 października 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/31 10:40:30
Bardzo dobry pomysł, zwłaszcza jeśli chodzi o połączenie soczewicy z pieczarkami!
-
2014/11/01 22:31:16
Smaczna zupka Wiosenko.:)
-
Gość: borówka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/11/07 11:47:19
musi być pyszna