Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Jesienna granola dyniowa

Skończyła mi się granola, a że dynia na topie i puree ciągle w obrocie to sprawa była oczywista. Zawsze używałam wiórek kokosowych dla chrupkości ale niedawno robiłam porządki w szafce i znazlazłam nie otworzoną jeszcze paczkę amarantusa więc dodałam go zamiast wiórek. Smak dyni nie jest jakoś mocno wyczuwalny więc nawet przeciwnikom dyni ta granola może posmakować.


Składniki:

  • szklanka zmiksowanej dyni
  • szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki amarantusa
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 zklanki ziaren sezamu
  • 4 łyżki miodu
  • 100 ml oliwy
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Wszystkie ziarba zmieszać w dużej misce. Pure z dyni, oliwę i miód wymieszać w szklance. Dodać do ziaren i dokldnie wymieszać. Przełożyć do grytfanki i wstawić do nagzranego do 180 stopni piekarnika. Piec przez 30-40 min co 15 mieszając. Po wystyygnięciu przesypać do szczelnego słoja.

piątek, 10 października 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/10 15:40:20
Mój słoik z granolą też już prawie pusty i coś czuję, że tym razem też będzie dyniowa. Robiłam już podobną, więc wiem, że jest cudowna.
-
2014/10/10 16:47:36
ta granola wygląda świetnie! do tego tylko jogurt naturalny i pyszne śniadanie gotowe!
-
2014/10/14 10:31:28
Bardzo dawno nie robiłam granoli, przejadła mi się troszkę:) .... ale kusisz tą dynio, oj kusisz:)
-
2014/10/16 07:39:55
wygląda na bardzo pyszne i zdrowe jedzenie.Gratulacje za ten pomysł.