Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Gulasz wieprzowy z dynią

Sezon dyniowy  jest u mnie w tym roku wyjątkowo obfity.Sama się dziwię ile już zrobiłam a to jeszcze nie koniec. Dzisiaj proponuję pyszne danie jednogarnkowe. Pikantne, rozgrzewające i bardzo sycące. Doskonale pasuje do chleba ale ja podałam z kluskami kładzionymi.


Składniki:

  • 400 g wieprzowiny
  • 300 g dyni
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • ok. 10 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, mielona czerwona papryka
  • 2 łyżki passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka mąki

Wieprzowinę pokroić w kostkę, obtoczyć w mące. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i wrzucić mięso, przesmażyć chwilę. Dodać cebulę, czosnek, mieloną paprykę i kminek. Przemieszać. Wlać ok. 3 szklanek wody, zmniejszyć ogień i dusić ok. 1 godź. Po tym czasie dodać pokrojone pieczarki, dynię i papryki oraz passatę pomidorową. Dusić wszystko razem ok. 10-15 min. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z pieczywem lub z kładzionymi kluskami.

Smacznego:)

środa, 22 października 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/22 14:10:48
Kiedyś robiłam, bardzo lubię z dodatkiem dyni. Pięknie zaaranżowana kompozycja!
-
2014/10/22 15:44:17
O patrz, że ja tak nie robiłam do tej pory.
-
2014/11/02 18:50:50
W zeszłym tygodniu gotowałam gulasz, ale nie pomyślałam żeby dynię do niego dodać:)