Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ekstrakt miętowy

W tym roku posadziłam miętę ananasową, a że rośnie ona jak chwast, chciałam zrobić z niej użytek. I tak wykorzystam tylko część ale będę miała wspaniały i naturalny ekstrakt do ciast, deserów i drinków.  Niesamowity jest proces oddawania koloru liści. Gdy po dwóch tygodniach odlałam spirystus liście były prawie białe, cała zieleń pozostała w alkoholu. Zachęcam do zrobienia takiego eksperymentu.


Składniki:

  • pęczek mięty
  • szklanka alkoholu (użyłam spirytusu ale może być również wódka)

Umyte i wysuszone liście mięty umieścić w słoiku. Lekko ugnieść. Wlać alkohol, wszystkie liście powinny być zakryte. Odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie odsączyć i przelać do buteleczki.

Smacznego:)

niedziela, 12 października 2014, wiosenka27

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/12 16:49:09
Genialne
-
2014/10/12 17:44:04
Ja to nawet nie wiedziałam, że istnieje mięta ananasowa :) Muszę sobie spisać kiedys przepis, bo widziałam parę przepisów z zastosowaniem tego ekstraktu. Pozdrowionka przesyłam
-
2014/10/12 17:49:01
Tak, ja mam odmiane ananasową. Jest jędra i soczyście zielona ale oczywiście pachnie miętą a nie ananasem:)
-
2014/10/13 07:29:08
Wspaniały ma kolor!
-
2014/10/14 10:35:39
Mam wódkę, mam miętę:) Zrobię sobie za chwilę:) ... zazdroszczę mięty ananasowej, nie spotkałam sie jeszcze z taką:) ja mam taką zwykłą pieprzową:)
-
2014/10/28 13:48:24
Robiłam miętówkę, ale nie wyszedł mi taki ładny zielony kolor, nie wiem czemu :-( ale w smaku niczego sobie :-)
-
Gość: mantu, *.wilsona.trustnet.pl
2015/07/10 07:50:47
Z moich doświadczeń wynika, że piękny kolor jest do momentu kiedy mięta mieszka tylko z alkoholem i to najlepiej w ciemności. W połaczeniu z cukrem zieleń się ulatnia jak kamfora. Nie udało mi się zrobić zielonej naleweczki miętowej - a może ktoś zna sposób na zatrzymanie tej pięknej barwy ?